19 apr. 2018 | 17:35

Black Mirror este aici: inteligența artificială care-ți citește gândurile

ACTUALITATE
Black Mirror este aici: inteligența artificială care-ți citește gândurile

Scenariile din Black Mirror s-ar putea să fie mai aproape de realitate decât ai crede. Asta pentru că inteligența artificială îți poate citi gândurile și poate reda melodiile pe care le cânți în capul tău.

Oamenii de știință din California au creat o inteligență artificială cu care pot citi gândurile. AI poate chiar să redea melodiile pe care le cânți în cap, fără ca tu să fredonezi vreun sunet. Totul ține de activitatea electrică a creierului.

Noua inteligență artificială deschide era unor scenarii tentante, dar înfricoșătoare, ca cele pe care le-ai văzut în serialul Netflix Black Mirror. Într-unul dintre episoadele seriei ai văzut deja cum AI poate înregistra și reda tot ce ai văzut și ai auzit vreodată.

Cercetătorul Brian Pasley a folosit anterior un algoritm de învățare, instruit de activitatea creierului, care transformă gândurile unei persoane într-un discurs digital. Echipa sa a îmbunătățit cercetarea și a aplicat constatările. Astfel au creat noua inteligență artificială. AI este cu aproximativ 50% mai exactă decât aparatul creat de Pasley în 2014.

„În timpul percepției auditive, când asculți sunetele din vorbire sau muzică, știm că anumite părți ale cortexului auditiv descompun aceste sunete în frecvențe acustice; tonuri joase sau înalte, de exemplu”, spune Pasley.

AI a fost creată cu ajutorul experimentelor efectuate pe un pianist care suferă de epilepsie. Ca parte a experimentului, muzicianul a avut electrozi implantați în creier. Cercetătorii le-au folosit pentru a evalua activitatea creierului atunci când  acesta îndeplinea anumite sarcini.

Prima dată, pianistul a cântat două piese cu sunet la un pian electronic. Apoi, a reluat aceleași piese, doar că de această dată fără sunet. În schimb, a fost rugat să-și imagineze sunetele cântecului. În tot acest timp, electrozii i-au înregistrat activitatea creierului.

După ce electrozii au înregistrat activitatea creierul în timpul celor patru melodii – două cu sunet, două fără – echipa a comparat setul de date și s-a uitat la similarități și diferențe. Ei au văzut că unele grupuri de neuroni au fost active în timpul sunetelor, dar nu și când acesta a fost oprit.

Aceste diferențe distincte indică cum anumite regiuni specifice ale creierului sunt implicate în auzul sunetului și alte regiuni în gândirea sunetului.

Tehnologia creată de cercetători poate fi utilizată pentru înregistrarea și reluarea oricărei melodii la care te gândești, fără să scoți măcar un sunet. Scopul final este de a produce un dispozitiv de vorbire pentru cei care sunt paralizați, de exemplu.