22 mart. 2018 | 10:08

Cum îngrijești mașina iarna

ACTUALITATE
Cum îngrijești mașina iarna

Iarna este capricioasă atât pentru conducătorii auto, cât și pentru mașinile acestora. Temperaturile scăzute și precipitațiile afectează automobilele, tocmai de aceea este indicat ca acestea să fie curățate de zăpadă pentru ca gheața poate afecta vopseaua.

În general, vopseaua de pe caroseria automobilelor are un lac protector menit să ferească caroseria de rugină. Totuși, există anumite reziduuri care pot afecta vopseaua caroseriei. Printre acestea se numără arhicunoscutele pete de ulei, găinațul păsărilor sau chiar particulele provenite de la substanțele antiderapante cu care autoritățile dau pe șosea pe timp de iarnă. Particulele împroșcate pot ataca puternic vopseaua.

Tocmai de aceea se recomandă spălarea repetată a mașinii, cel puțin o dată pe lună. La spălătorie, angajații vor ști să degreseze caroseria cu soluții speciale pentru a nu permite subsțantelor nocive să pătrundă în straturile vopselei și mai ales pentru a menține luciul pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp.

Este important ca mașina să fie curățată cu un burete curat, în caz contrar particulele fine de praf și murdarie vor adera la burete și astfel de va zgâria caroseria automobilului.

Polișul poate fi o soluție iarna

Una dintre cele mai la îndemână soluții pentru a acoperi zgârieturile cauzate de factori externi este polișul mașinii. Polișarea este un procedeu cunoscut de revitalizare a stratului de la suprafață al vopselei care, pe lângă o lustruire corespunzătoare și o curățare în profunzime a vopselei de pe mașină, asigură totodată și îndepărtarea urmelor vechi de ceara. Prin polișare pot dispărea și zgârieturile minore. Atenție! Este esențial ca mașina să fie curată înainte de a începe operațiunea de polișare.

Prelata, cea mai la îndemână soluție iarna

Nu toată lumea beneficiază de un garaj unde automobilul să fie ferit de precipitații. Tocmai de aceea, o prelată este ideală pentru ca mașina să fie protejată atunci când stă în parcare. Este foarte important ca prelata achiziționată să nu fie prea mică, deoarece aceasta ar putea zgâria maşina atunci când este pusă sau dată jos.

[readmore]

Care sunt substanțele chimice antiderapante folosite la noi iarna

Substanţele chimice antiderapante admisibile pe șoselele de la noi din țară sunt amestecul de sare cu nisip (conform normelor sovietice ce s-au păstrat până în zilele noastre, amestecul este de 7% sare la 93% nisip) şi clorura de calciu. Substanţele pe care le folosesc autoritățile topesc zăpada sau poleiul format pe străzi, însă sunt destul de corozive atât pentru asfalt cât și pentru automobile.