24 sept. 2018 | 15:30

Peste 6.000 de români creează jocuri video în România

ACTUALITATE
Peste 6.000 de români creează jocuri video în România

Indutria jocurilor video din România se află în creștere, iar studiourile din țară se bucură de venituri mai mari în 2017 comparativ cu anul precedent.

Cifra de afaceri a industriei dezvoltatoare de jocuri video a înregistrat o creștere de 11,6%, în 2017, ajungând la 156 milioane de dolari. 89% din această sumă este realizată de primele 10 companii. Ubisoft, Electronic Arts Romania și Gameloft sunt primele trei companii de jocuri de pe plan local. Locul patru este ocupat de Amber Studio, dezvoltator român de jocuri video.

În prezent, în România, există peste 80 de studiouri de game development, dintre care peste 50 se află în București, iar restul în orașe precum Cluj, Timișoara, Brașov, Craiova și Iași.

Așadar, peste 6000 de români lucrează în studiourile din țară ale companiilor internaționale sau în studiouri independente cu capital românesc, numărul lor crescând cu un procent de 2% față de 2016.

Industria s-a remarcat, în 2017, prin dezvoltarea sau co-dezvoltarea în România a unor titluri recunoscute internațional realizate de cele trei mari companii prezent pe plan local: Electronic Arts, Ubisoft și Gameloft.

Astfel, la apariția unor jocuri precum seria FIFA (Electronic Arts), Asphalt StreetStorm (Gameloft), Assassin’s Creed Origins (Ubisoft), Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands (Ubisoft) sau Need for Speed (Electronic Arts) au contribuit și românii care lucrează în filialele companiilor.

Nu în ultimul rând, numărul dezvoltatorilor idependenți de jocuri din România continuă să crească, la fel și succesul jocurilor pe care le lansează. Brawlout (Angry Mob Games), Door Kickers: Action Squad (KillHouse Games), Gray Dawn (Interactive Stone),  LigaUltras si ScoreRivals (Green Horse Games), Tap Busters (Metagame), The Adventures of Elena Temple (GrimTalin) sau Euro Truck Driver (Ovilex) sunt câteva dintre jocurile ce au fost lansate de studiourile românești de jocuri video.

Unul dintre cele mai interesante jocuri lansate recent de un studio românesc este Gray Dawn. Acesta a fost realizat de Interactive Stone, un studio format din doar trei persoane. Noi am jucat jocul și am apreciat în special direcția artistică a titlului. Dacă vrei să afli mai multe poți citi recenzia aici.

Studiul a fost realizat de către Asociația Romanian Game Developers Association (RGDA), organizație non-profit care vrea să sprijine și să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din România.