10 iul. 2018 | 18:55

India se visează putere mondială și începe direct din spațiu

ACTUALITATE
India se visează putere mondială și începe direct din spațiu

India are ambiția de a deveni a patra putere spațială și face eforturi uriașe în acest sens. India ar putea fi următoarea țară care trimite, în mod independent, echipaj uman în spațiu.

Datorită progreselor care se fac în domeniul cercetării spațiale, India ar putea deveni curând a patra putere spațială a lumii, după Rusia, Statele Unite și China, care și-au dezvoltat în mod independent propriile sisteme de lansare pe orbita Pământului și nu numai.

Ultimul pas făcut de India în acest sens este testarea unei capsule pentru viitorul echipaj uman care va fi trimis în spațiu. Indienii au lansat o rachetă obișnuită care propulsează o capsulă, pentru a testa măsurile de siguranță a pasagerilor la aterizare.

India vrea să dezvolte un sistem de salvare a întregii capsule, în cazul în care ceva ar merge prost în timpul lansării. Este un sistem folosit pe toate echipamentele de lansare, cu câteva excepții: Space Shuttle de la Nasa, U.S. Gemini și vechea capsulă Vostok a fostei URSS, care au folosit sistem de catapultare.

india spatiu racheta capsula

Mai simplu spus, India a o ia pas cu pas, până reușește să ajungă din urmă marile puteri spațiale ale momentului și este o evoluție destul de rapidă. Surprinzător de rapidă, având în vedere neajunsurile economice și sociale care se găsesc în acest stat. Dar ce nu se face de dragul științei?

Testele efectuate pe capsulă demonstrează că India nu are de gând să trimită în spațiu doar obiecte și vehicule, ci și astronauți, sau, dacă e să folosim termenul din mass-media indiene, vyomanauți, cuvânt derivat din termenul sanscrit care desemnează spațiul.

Cercetările în domeniul lansării echipajului uman au început încă din 2014, când a putut fi văzută pentru prima dată capsula prototip a indienilor. Aceasta pare să fie mai mare decât capsulele Soyuz (Rusia) și Shenzou (China), dar mai mică decât Apollo (SUA).

Modulul de aterizare a fost deja testat cu succes, iar acum mai au de verificat modulul de propulsie, care presupune riscuri și mai mari pentru echipaj.

India face pași repezi spre dezvoltarea completă a unor programe complexe spațiale. Unul dintre planurile indienilor este să exploateze heliul din partea de sud a Lunii. Este planul îndrăzneț al Organizației de Cercetare Spațială din India (ISRO) și dacă va reuși, India va fi prima țară din istorie care ajunge în emisfera sudică a Lunii.

ISRO vrea să trimită pe Lună un rover spațial cu șase roți, pentru a cerceta scoarța satelistului nostru natural din acea regiune pentru a stabili unde se poate începe forarea și exploatarea heliului-3, un izotop esențial în dezvoltarea unei surse de energie considerată inepuizabilă. India vrea să fie principalul furnizor al acestui tip de energie.