REVIEW Huawei Mate 20 Pro – Telefonul premium cu trei camere foto

VIDEO REVIEW
26 oct. 2018 | 17:11

2018 este un an interesant pentru smartphone-uri: sunt din ce în ce mai performante, au ecrane mai mari (și crestate), fac fotografii și mai bune, dar devin și mai scumpe. Astfel că, ce are de oferit Huawei Mate 20 Pro?

  • eMAG bagă reduceri ca de Black Friday… după Black Friday. vezi AICI ce telefoane merită să iei

Huawei Mate 20 Pro este cel mai recent telefon care intră în ringul celor mai bune smartphone-uri ale anului.

[related]

Înainte să vorbim despre performanță și despre calitatea fotografiilor trebuie să apreciem designul și frumusețea acestui telefon.

Huawei Mate 20 Pro – Design și construcție

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro este o combinație dintre vechiul P20 Pro și Samsung Note 9: colțurile și marginile rotunjite, pe față și pe spate avem sticlă, iar marginile sunt realizate din aluminiu. Pe spate, cele trei camere au fost așezate într-un pătrat pe mijloc, alături de bliț.

Personal, prefer acest design în dauna alinierii camerelor, cum a făcut Samsung pe A9, de exemplu. Drept urmare, și telefonul trece de pragul de 1.000 de euro, dar în România îl poți găsi și la un preț un pic mai mic.

Da, și Huawei Mate 20 Pro are un decupaj în ecran, însă măcar la acest telefon alegerea nu este doar de design, ci acea crestătură ascunde o serie de senzori care fac posibilă deblocarea telefonului, la fel ca la iPhone X. Spre deosebire de iPhone, pe Mate 20 Pro poți ascunde acel decupaj printr-o setare software, dar trebuie să menționez că în lumină puternică se vede că negrul nu este la fel de intes ca cel de pe breton, astfel dispare iluzia unei rame unitare.

Telefonul are un ecran AMOLED HDR cu o diagonală 6,4 inci, însă este îndeajuns de manevrabil cu o singură mână datorită marginilor curbate, formei compacte, dar și datorită noilor gesturi de navigare.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro

Ecranul este foarte frumos de privit și este pus în evidență de ramele foarte mici din laterale și de jos. Pentru a beneficia de rezoluția WQHD+ trebuie să intri în setări și să alegi tu asta deoarece telefonul vine cu o funcție numită smart resolution care ar trebui să ajusteze rezoluția pentru a prelungi viața bateriei.

Cu această funcție activată, telefonul stă majoritatea timpului într-o rezoluție FHD+.

Ecranul telefonului este îndeajuns de luminos pentru a fi folosit oriunde, indiferent de cât de puternic este soarele de afară. Și poate ai observat că am zis că este un ecran AMOLED HDR, asta pentru că are și certificare HDR10. Ceea ce înseamnă că jocurile și filmele arată foarte bine: culorile sunt aprinse, iar dinamica culorilor este una bună.

Tocmai pentru a putea ca ramele ecranului să fie atât de mici, au mutat difuzorul din partea de jos a telefonul în port de încărcare USB-C. Da, avem un difuzor în port, iar alături cu cel de sus face ca experiența audio să fie una stereo. Calitatea audio nu este una excepțională, nici volumul nu este unul foarte ridicat, însă este una îndeajuns de bună pentru a urmări un film sau pentru o sesiune de gaming. Chiar și atunci când pui telefonul la încărcat, sunetul se aude din difuzor, poate ceva mai încet.

Huawei Mate 20 Pro – Performanță

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro

Mate 20 Pro este și primul telefon Android care vine cu un procesor de 7 nanomilimetri, anume Kirin 980 ce are opt nuclee și un procesor grafic Mali-G76 MP10.

Procesorul este însoțit de 6 GB memorie RAM și are 128 GB spațiu de stocare ce poate fi extins printr-un card de memorie (până la 256 GB). De menționat, Mate 20 Pro nu va funcționa cu un clasic card microSD, ci doar cu un nou tip de card numit Nano Memory Card (NM, pe securt).

Nu știu exact de ce a ales Huawei să introducă un nou tip de spațiu de stocare când majoritatea are deja un card microSD și fără să aducă argumente cum că acest NanoSD ar fi mai rapid sau mai eficient.

Oricum, acest pachet de componente aduce o performanță bună. În utilizarea obișnuită a telefonului nu o să întâmpini probleme cu aplicațiile, jocurile sau filmele. Multitaskingul merge foarte bine și sistemul este unul foarte fluent.

L-am trecut și prin câteva teste de benchmarking pentru a vedea cum se descurcă și am fost surprins de faptul că nu a reușit să intre în top cinci. În urma mai multor teste pe Antutu, Huawei Mate 20 Pro a obținut un scor ce varia între 230.000 și 245.000 de puncte, ceea ce-l clasa undeva în top 15 cele mai performante telefoane Android.

Totuși, în setări este ascuns un mod numit „Performance Mode” care face ca telefonul să meargă la capacitate maximă (dar riscă să se încălzească, avertizează compania, totuși eu m-am jucat o oră cu acest mod activat și nu am simțit că s-ar încinge exagerat).

Cu acest mod activat, performanța telefonului a crescut cu peste 20%, asigurându-și locul doi în clasament, peste el fiind doar telefonul Asus ROG Phone, cu 4000-5000 de puncte în plus.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro

Rămânem la teste și îți spun că la 3D Mark, cu modul de performanță activat Huawei Mate 20 Pro a obținut un scor de 4200 în Sling Shot Extrem OpenGL ES 3.1, clasându-se pe locul 13, undeva între Google Pixel 3 XL și LG G7 ThinQ, ambele cu procesoare Snapdragon 845.

Interesant este că pe testul Sling Shot Extreme-Vulkan, telefonul a obținut tot un scor de 4200, cel mai bun scor pe un telefon Android, clasându-se mult peste competiție (maximul fiind undeva pe la 3700).  Fără acea funcție activată, telefonul a reușit să obțină un scor ce s-a situat în jurul a 3500 de puncte, ceea ce-l face să fie în primele 20-25 de telefoane de pe piață.

Dacă ai încredere în sistemele de benchmarking sau nu, asta depinde de tine, dar acestea sunt rezultatele.

Nici sistemul de operare n-a ajuns pe Mate 20 Pro fără schimbări.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro

Huawei susține că s-a concentrat pe simplificare, pe o experiență bună de utilizare. Telefonul rulează Android Pie cu interfața EMUI. Ce trebuie să știi despre noul Android e că îți permite să navighezi prin gesturi – ca pe iPhone Xs. Gesturile sunt similare și mă bucur că Huawei le-a implementat. Totuși dacă nu dorești află că ai și varianta clasică cu trei butoane.

Eu am ales modul de navigare prin gesturi și acum nu-mi pot imagina folosind telefonul altfel. Chiar și pe alte telefoane am încercat să le folosesc, mai ales gestul de întoarcere în ecranul anteriori prin glisarea degetului pe una din margini. Este atât de natural și de plăcut de folosit și sper să fie implementat și de alți producători.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro

Revenind la sistem, este unul cu care Huawei ne-a obișnuit, dar anul acesta este mai aproape ca niciodată de varianta clasică de Android. Totuși, dacă nu ai apreciat EMUI până acum, nici această variantă nu o să-ți placă, dar măcar ai opțiunea să schimbi felul cum arată.

Cum pe Android 9 Google a adus noi moduri de monitorizare a activității tale și aici ai Digital balance, locul unde poți vedea cât timp petreci în anumite aplicații sau de câte ori ai deblocat telefonul. În plus, poți seta tot felul de limitări, astfel încât să fii mai puțin dependent de telefon.

Huawei Mate 20 Pro – Camera foto

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro trei camere foto. E vorba de un senzor clasic de 40 de megapixeli f/1.8 (27 mm), unul ultra wide de 20 megapixeli f/2.2 (16 mm) și unul cu zoom 3x pe 8 MP f/2.4 (80 mm). Pe față este o cameră de 24 megapixeli f/2.

Pe lângă zoom-ul optic de 3x, telefonul are și un zoom hibrid de 5x (o combinație de zoom optic și zoom digital) și un zoom digital de până la 10x, dar pe acesta să-l folosești doar dacă-ți este imposibil să te apropii de subiect pentru că pierzi mult din calitatea imaginii.

Practic, telefonul acoperă o distanță focală de la 16 mm până la 270 mm. Încă nu-ți poate înlocui DSLR-ul, dar se apropie.

Producătorul a renunțat la sistemul foto compus dintr-un senzor monocrom și a ales să-l înlocuiască cu unul ultra-wide de 16 mm. Acesta este mult mai util deoarece poți surprinde mai mult din peisaj, poți încadra mai bine clădirile și poți face portrete mai spectaculoase.

Îmi plac fotografiile alb-negru, dar oricând le poți transforma pe cele color în alb-negru, dar nu poți schimba distanța focală în post-producție.

Huawei Mate 20 Pro

Kirin 980 este un procesor dotat cu inteligență artificială și ar trebui să te ajute în multe privințe, iar una dintre acestea este fotografierea. Cu funcția de Master AI activată, telefonul recunoaște scenele (până la 1.500) și ajustează imaginea după cum consideră: detectează cerul albastru, norii, fețele pentru modul portret, luminozitatea scăzută, apropierea de subiect și așa mai departe.

Acest mod este util pentru că nu trebui să îți mai bați cu capul cu setările. Totuși, eu prefer să nu-l folosesc pentru că sistemul poate seta anumite culori într-un fel pe care eu nu-l vreau.

Telefonul are și un mod Pro unde poți selecta ISO-ul, viteza și chiar să fotografiezi RAW.

O altă caracteristică a camerei foto este că te poți apropia mult de subiect – până la 2,5 centimetri. Asta se traduce în fotografii macro mai reușite cu telefonul. Alți producători n-au vorbit până acum de foto macro și mă bucur că cineva o face. Cu acest mod, poți surprinde detalii care altfel le-ai trece cu vederea.

Un alt mod de fotografiere despre care s-a vorbit destul de mult este modul de fotografiere nocturn. Într-o comparație cu iPhone și Samsung Galaxy Note 9, s-ar descurca mai bine în situații cu lumină puțină.

În acest mod, Huawei Mate 20 Pro realizează cinci fotografii la expuneri diferite apoi acestea sunt combinate pentru a forma una singură. Astfel vei obține mai multe detalii în zonele întunecoase sau prea iluminate.

Modul este unul destul de bun deoarece astfel imaginea este mai bine expusă, zgomotul din imagine este redus, însă problema apare atunci când se mișcă subiectul: fie o mașină sau mâna unei persoane, imaginea nu va ieși cum trebuie.
Sample fotografii Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro are și un mod portret și a copiat chiar din efectele de portret de la Apple și a adăugat câteva proprii, dar acestea sunt extrem de prost realizate și nu recomand să fie folosite vreodată. Tot în modul portret poți alege în ce fel bokeh-ul din backgroud să fie înfățișat: cerculețe, inimioare și așa mai departe.

Mate 20 Pro are probleme în decuparea părului personajului de fundal (la fel ca multe alte telefoane) și nu mi-a plăcut că tranziția de la clar la blur este cam bruscă.

Ce mi-a plăcut la Mate 20 Pro este că poate fi folosit în mai multe situații: pentru peisaje, portrete, zoom, ultra wide. La alte telefoane am simțit lipsa unui obiectiv wide sau a unui telefoto.

Camera frontală nu este foarte bună.

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro

Dacă vrei să-ți iei Mate 20 Pro pentru selfie-uri din alea care să-ți aducă găleți cu like-uri atunci atunci ar trebui să te uiți la un alt telefon. Am încercat mai multe fotografii, în mai multe scenarii de utilizare (noapte, zi, interior, soare) și nu am fost mulțumit.

Selfie-urile duc lipsă de detalii, iar pielea iese mai netezită decât este în realitate (cu modul de beauty setat la 0). Un alt lucru de care am rămas neplăcut impresionat este gama dinamică a culorilor a fotografiilor realizate cu camera frontală.

Dacă subiectul este bine expus, fundalul este supraexpus, fără să fim iluminați din spate. Pentru a suprinde ceva și din fundal atunci trebuie să activezi funcția de HDR, însă atunci persoana din cadru capătă un fel de halou în jurul feței.

În timpul testării am făcut sute de fotografii și am rămas impresionat de calitatea unor dintre acestea, am rămas uimit de unele fotografii realizate pe timpul nopții și de unele cu zoom 3x. Totuși, am avut parte și de câteva fotografii dezamăgitoare: am avut fotografii mișcate, portrete cu fundalul încețoșat mult prea brusc, fotografii mult prea procesate (detalii exacerbae) și selfie-uri ratate.

Ce pot să zic este că, spre deosebire de alte telefoane high end, Mate 20 Pro are o lipsă de consistență. Adică nu puteam fi sigur că am făcut o fotografie bună până nu mă uitam la ea. Cu alte telefoane de top știam că o să-mi ofere un număr consitent de fotografii bune și doar câteva ratate.

Pentru video, Huawei Mate 20 Pro dispune de un mod nou: Cinema AI. De Hollywood poate că nu e, dar ar putea fi mai interesant decât ce oferă alți producători. Alegi modul cinema AI apoi îndrepți camera către un subiect (uman, nu poate fi un obiect) și acesta rămâne colorat, în timp ce background este un trist alb-negru.

Sistemul funcționează destul de bine, dar dacă subiectul se mișcă prea repede există șanse ca Mate 20 Pro să piardă culoarea pe el.

Un alt mod interesant pe partea de video este Background blur, care face exact ce-i zice numele, pune blur în background și păstrează subiectul în clar. Acestă funcție este întâlnită pe moduri de fotografiere, dar nu și pe modul video. Funcția este impresionată și destul de precisă. Este un mod video interesant și ce ar putea fi îmbunătățit pe viitor. Totuși, punctul forte rămâne fotografia, nu videoul.

Huawei Mate 20 Pro – Bateria e mare și încărcarea rapidă

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro

Un alt lucru de care m-am entuziasmat la prezentare este de funcția de încarcare rapidă. Mate 20 Pro se poate încărca pe fir la 40 de wați, adică foarte repede. În 10 minute se încarcă vreo 25% și în 30 de minute 70%.

Dacă nu era îndeajuns, Huawei a pus și încărcare wireless pe Mate 20 Pro, dar nu oricefel de încărcare, ci una rapidă de 15 wați. Bateria de 4200 de mAh este o binecuvântare ceea ce face ca tu să poți folosi telefonul intesiv timp de o zi și nu o să-ți fie frică că rămâi fără baterie sau într-un regim moderat timp de două zile.

De asemenea, telefonul poate funcționa și ca o baterie externă pentru alte telefoane care se încarcă wireless. Da, dacă un prieten nu mai are mult la baterie și nu are un acumulator extern ai putea să-l ajuți tu cu Mate 20 Pro. Funcția merge cu telefoane iPhone sau LG, dar nu și cu cele Samsung. Cel puțin nu acum, poate se va rezolva în viitor.

Un alt lucru despre care trebuie să vorbesc este senzorul de amprentă. Acesta este amplasat sub ecran și funcționează surprinzător de bine. Senzorul este amplasat undeva în partea de jos a telefonului și pentru a-l debloca trebuie să apeși una-două secunde.

Este puțin mai lent decât senzorul clasic și câteodată nu recunoaște degetul dacă acesta este pus într-un unghi ciudat, dar 80% din timp funcționează cum trebuie.

[related]

Oricum, prefer sistemul de deblocare facial. Este foarte rapid, pare destul de sigur (mi-am pus frații să-l deblocheze și nu au reușit), iar sistemul te recunoaște și cu ochelari de soare și pălărie.

Huawei Mate 20 Pro face foarte multe lucruri bine și aduce câteva inovații de apreciat, dar are și câteva minusuri (în principal incosistența calității fotografiilor), dar și utilizarea unui nou tip de card SD și lipsa unui mufei audio. Cu toate acestea, Huawei Mate 20 Pro este în top trei cele mai bune telefoane Android de anul acesta.