20 feb. 2018 | 22:20

Imagini cu erupția vulcanului din Indonezia, care a transformat ziua în noapte

ACTUALITATE
Imagini cu erupția vulcanului din Indonezia, care a transformat ziua în noapte

Un vulcan din Indonezia a erupt pe 19 februarie. A speriat locuitorii și a încurcat traficul aerian. Chiar și așa, imaginile sunt mai mult decât spectaculoase.

După ce a fost inactiv timp de secole, Muntele Sinabung din Indonezia s-a trezit în 2010. Timp de cinci ani a tot avut reprize de erupție, mai mult sau mai puțin puternice, expulzând cenușă către zonele populate. Pe 19 februarie, vulcanul a „răbufnit” mult mai puternic, aruncând fum și cenușă la peste 7.620 metri în atmosferă. Astfel că aeronavele au fost nevoite să se retragă și să aștepte.

Turnul enorm format de canușă care plutea deasupra muntelui putea fi văzut de la kilometri depărtare.

Erupția, care a avut loc pe insula Sumatra de Nord, a fost surprinsă de locuitorii din Berestagi, aflată la aproximativ 24 de kilometri spre vest de munte, dar și de locuitorii orașelor mai îndepărtate. Zonele de sub norul de cenușă au asistat la transformarea cerului din zi în noapte, în timp ce un strat gros de praf vulcanic cădea ușor pe pământ.

Sutopo Porwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Consiliului NAțional pentru Managementul Dezastrelor, a declarat că nu au existat decese și nici oameni răniți, ca urmare a erupției vulcanului. În schimb, comunitățile din apropiere au fost evacuate.

Conform datelor din Smithsonian, vulcanul de 2438 de metri a izbucnit în 1881, dar și în 1912. După aceasta, vulcanul a mai erupt în 2010, moment în care a omorât două persoane, și începând cu 2013, Sinabung are o activitate constantă.

Vulcanul Sinabung este unul dintre cei trei vulcani activi din Indonezia.

Erupțiile vulcanice majore, în special cele care aruncă mari cantități de cenușă în atmosferă, la o înălțime de peste 13.000 de metri, pot modifica climatul planetei. Istoria este plină de exemple de perioade temporare de răcire după erupțiile vulcanice masive.

Erupția vulcanului Sinabung nu a fost suficient de mare, din punct de vedere al materialului aruncat în atmosferă, deci nu poate fi trecută pe lista erupțiilor istorice care schimbă clima.