07 iun. 2018 | 19:35

Imaginea de 121 megapixeli cu Pământul care te va uimi

ACTUALITATE
Imaginea de 121 megapixeli cu Pământul care te va uimi

Pământul a fost surprins într-o serie de fotografii de cea mai înaltă rezoluție. Sunt cele mai clare imagini cu planeta noastră și a fost surprinsă pe de-a-ntregul, nu porționat.

Imaginile au fost făcute de satelitul rusesc pentru monitorizarea stării vremii, Elektro-L. Capturile foto sunt cele mai detaliate realizate până acum planetei noastre, iar când le privești, vezi o altă perspectivă a Pământului. Imaginile nu sunt trucate și nu au fost modificate și compuse din fragmente. Este exact planeta noastră, așa cum arată în spațiu (și da, nu e plată).

Spre deosebire de imaginile cu Terra oferite de NASA, celebrul „Blue Marble” care apare și pe imaginea de fundal de pe iPhone, fotografiile surprinse de satelitul rusesc au fost realizate la 121 de megapixeli, dintr-o singură apăsare pe shutter, cum s-ar spune.

Camera de pe satelit a făcut fotografiile măsurând lungimile de undă din lumina vizibilă și infraroșu, o tehnică ce dă vegetației o nuanță de culoare ruginie, care devine mai proeminentă în imagine.

Satelitul a făcut fotografiile prin măsurare single point, de la distanța de 35.000 de kilometri de Pământ, mai exact, de deasupra Oceanului Indian. Satelitul a realizat câte o imagine la fiecare 30 de minute, care au fost apoi combinate pentru a crea un video ce surprinde o zi din viața planetei noastre.

Au fost folosite 350 de imagini la rezoluția inițială, iar ele au fost transmise Centrului Rus de Cercetare și Monitorizare Operativă a Pământului.

Încă o dată, rușii par că le-au luat-o înainte americanilor, iar rezultatul este uimitor, avnd în vedere că Terra nu a fost fotografită niciodată din spațiu pe de-a-ntregul.

NASA își concentrează atenția către alte planete, stele, găuri negre, galaxii și asteroizi, dar nu a mai încercat de mult să arunce o privire înapoi către Pământ. Rușii au făcut-o, dar nu se știe dacă intenția era de a surprinde o imagine unică cu planeta noastră.

Dacă fotografiile au fost surprinse de un satelit pentru monitorizarea stării vremii, atunci cercetătorii urmăreau cu totul altceva, dar rezultatul are acum un impact diferit.