Iluzia optică ce îți păcălește percepția asupra timpului
Creierul uman poate fi păcălit să se întoarcă puțin în timp, conform cercetătorilor, care au descoperit o iluzie optică și una auditivă cu adevărat speciale.
Cele două iluzii au fost botezate Iepurele Iluzoriu și Iepurele Invizibil. Ele demonstrează efectul de postdicție, în care un stimul poate afecta ceea ce credem că am văzut sau auzit în trecut. Postdicția este, practic, opusul predicției.
Iluziile mai sus menționate acționează asupra a două simțuri – vizual și auditiv. Ele demonstrează cum creierul nostru poate avea senzația că ceva s-a întâmplat, fără ca acel lucru să se fi întâmplat.
„Cum determină creierul realitatea cu informații de la simțuri multiple, care uneori sunt zgomotoase și conflictuale?”, a zis unul din cercetătorii care au descoperit cele două iluzii, Noelle Stiles, de la California Institute of Technology. „Creierul folosește presupuneri despre mediu, pentru a rezolva problema. Când presupunerile se dovedesc greșite, iluziile pot apărea pe măsură ce creierul caută să găsească sens într-o situație confuză. Putem folosi aceste iluzii pentru a dezvălui deducțiile subtile pe care le face creierul”.
Poți vedea Iluzia Iepurelui mai jos. Instrucțiunile sunt simple. Mai întâi, concentrează-te pe plusul de pe ecran. Apoi, urmărește flash-urile pe care le vezi pe ecran. Câte ai văzut?
Iluziile funcționează neașteptat de simplu. Imaginează-ți un semnal sonor și un flash, care au loc simultan. Apoi gândește-te la trei astfel de combinații, care au loc la doar 58 de milisecunde distanță unele de altele, care au loc pe măsură ce flash-urile se mută de la stânga la dreapta pe ecran, iar sunetul rămâne cumva central.
În Iepurele Iluzoriu, flash-ul din mijloc nu apare, dar oamenii cred că da, pentru a potrivi ceea ce au văzut cu ceea ce au auzit. În Iepurele Invizibil însă, sunetul din mijloc nu se aude, iar creierul crede că nu a avut loc niciun flash.
Mai jos găsești un grafic, care îți explică felul în care funcționează iluzia:
„Iluziile sunt o fereastră cu adevărat interesantă către creier”, a zis Stiles. „Investigând iluziile, putem studia procesul de luare de decizii a creierului”.