02 iun. 2018 | 13:56

Harta 3D care va readuce la viață un oraș antic

ACTUALITATE
Harta 3D care va readuce la viață un oraș antic

Cercetătorii vor să îți arate o nouă față a orașului Jerash -unul dintre cele mai populare situri din Iordania – cu ajutorul unei hărți 3D.

Jerash este renumit pentru străzile sale lungi și coloanele greco-romane. Situl are, de asemenea, două amfiteatre, un hipodrom, temple și biserici care atrag numeroși turiști, iar acum și oameni de știință.

Scott a fost unul dintre cercetătorii care au folosit impulsuri laser de la o aeronavă pentru a crea o hartă 3D precisă a sitului. Tehnologia este cunoscută după numele de LiDAR (Light detection and ranging).

Aceasta a revoluționat arheologia pentru că le permite oamenilor de știință să cartografieze zone mari cu o viteză și precizie fără precedent. Recent, cercetătorii care au folosit LiDAR au descoperit 60.000 de structuri Maya într-o pădure din nordul Guatemalei.

În cazul de față, harta le permite acestora să vadă anumite caracteristici ale orașului, care sunt mai greu de detectat folosind alte metode. Ea dezvăluie noi indicii despre cum oamenii din antichitate transportau apa din râurile din apropiere.

Scott a colaborat cu alți cercetători de la Muzeul Moesgaard din Danemarca și Universitatea din Munster. Scott a spus că orașul antic este amenințat de procesul de modernizare. „Aproximativ 50% din Jerash a fost construit după 1950”, a declarat el.

Pentru a înțelege ce s-a pierdut între timp, cercetătorii au folosit o mulțime de fotografii istorice ale sitului, pe care le-au comparat cu noile date. Iar asta le-a permis să cartografieze ce a fost distrus, dar și ceea ce a rămas.

„Dacă te uiți la imagini, îți poți da seama cât de repede s-a dezvoltat orașul”, a mai adăugat Scott. Acest tip de tehnologie îi ajută pe oamenii care încearcă să protejeze siturile antice, să ia decizii în cunoștință de cauză.

Cercetătorii spun că este mult mai ușor să păstrezi ceea ce există deja într-un sit arheologic, dacă ai înțeles cum a arătat înainte.