Ce s-ar putea întâmpla cu Guccifer, poate cel mai cunoscut hacker român

Ce s-ar putea întâmpla cu Guccifer, poate cel mai cunoscut hacker român

Numele lui Guccifer a fost legat, ultima dată, de campania electorală eșuată a lui Hillary Clinton. Deși a fost vorba de ruși, românul are probleme la fel de mari.

Cazul lui Guccifer a făcut valuri la nivel internațional după ce și-a ilustrat măiestria cibernetică prin spargerea mai multe conturi de mail importante ale unor persoane de la conducerea Statelor Unite ale Americii. Tot atunci, câteva vedete autohtone au căzut victimă abilității sale de hacker.

Între timp, cazul faimosului hacker român a fost judecat, iar Guccifer s-a trezit cu condamnări multiple în diverse colțuri ale lumii. În funcție de înțelegerile de extrădare pe care le are în vigoare țara noastră, se întâmplă destul de des ca autoriățile străine să ceară un condamnat pentru executarea unei sentințe în Statele Unite ale Americii.

Cel mai nou astfel de exemplu îl vizează pe Guccifer. Hackerul Marcel Lazăr Lehel a fost condamnat la o sentință de aproximativ 48 de luni de închisoare în SUA. În România, este condamnat pe șapte ani din care a executat deja o parte.

Referitor la propunerea extrădării sale, autoritățile române au ajuns deja la o concluzie, dar condamnatul speră să obțină răsturnarea deciziei al apel. „Instanţa din Alba a admis propunerea formulată de către Parchetul de pe lângă CA Alba Iulia şi a dispus arestarea provizorie în vederea extrădării a acestuia pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a acesteia, a declarat purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean. El a menţionat că hotărârea nu este definitivă, fiind cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore.”

Conform celor de la Agerpres, hackerul român se opune extrădării sale, iar instanța a acordat un nou termen avocatorului său cu scopul pregătirii unei apărări mai elaborate. Formalitățile aferente unui astfel de proces sunt unele foarte complicate.

„Săptămâna trecută, instanţa a amânat cauza pentru această săptămână în vederea comunicării de către autorităţile americane a datelor originale de extrădare.”

Ca o un scurt istoric, Guccifer a fost condamnat în 2014 pentru că a spart conturile de email a mai multor persoane publice, printre care Goerge Maior și Corina Crețu, din țara noastră. În SUA, i-a luat în vizor pe Hilary Clinton, Colin Power și câțiva membri ai familiei Bush.

În prima fază, a ajuns după gratii în SUA, dar a fost extrădat pentru a ispăși o pedeapsă de aproximativ șapte ani de închisoare în țara noastră. Americanii speră să pună din nou mâna pe el pentru a executa o pedeapsă de 52 de luni în Virginia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI