17 apr. 2018 | 15:30

Google te ajută să explorezi obiective istorice pe cale de dispariție

VIDEO ACTUALITATE

Cel mai recent proiect al Google menit să te transforme în explorator online facilitează explorarea unor obiective istorice aflate pe cale de dispariție. Unele dintre ele au suferit deja pagube iremediabile din cauza dezastrelor naturale.

Tot mai multe obiective istorice sunt distruse complet sau se transformă în ruine din cauza războaielor, a turiștilor și a dezastrelor naturale. Deși conservarea lor este destul de dificilă în funcție de amplasament, păstrarea lor intactă în format digital este mai verosimilă ca niciodată. În acest scop, cercetătorul Ben Kacyra a fondat CyArk – o organizație non-profit al cărei scop unic constă în scanarea și arhivarea digitală a monumetelor antice.

Toate echipamentele futuriste pe care lei ai în minte sunt utilizate pentru materializarea acestui proiect. scannere cu laser, echipamente de photometrie, drone cu camere de înaltă rezoluție și sisteme de scanare a luminii structurale.

În final, informațiile agregate sunt prelucrate și transformate în modele 3D surprinzător de detaliate ale unor obiective impresionante.

Lista include templul Ananda Ok Kyaung din Myanmar, palatul Al Azem din Syria, Chichen Itza din Mexic și nu numai. Pentru că respectivele modele nu ar fi foarte utile dacă nu pot fi explorate de către oameni obișnuiți, nu doar de către cercetători, Google a încheiat un parteneriat cu CyARK.

Urmarea respectivului contract constă în punerea la dispoziția celor curioși a tuturor obiectivelor scanate prin intermediul platformei gratuite Arts & Culture. Pentru a explora cele 25 de obiective istorice din 18 țări poți folosi acest link.

Primele beneficii reale ale efortului făcut de CyArk au ieșit la iveală în 2016. La momentul respectiv, un cutremur a distrus mai multe temple cu semnificație istorică din zona Myanmar.

Pentru că experții CyArk au reușit în prealabil să scaneze atât pe interior, cât și pe exterior templele transformate în ruine, vor putea fi vizitate în format virtual de către toate generațiile viitoare. Aceleași date digitale colectate pot fi folosite în cadrul eforturilor de restaurare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele