Google lansează o expoziție virtuală dedicată portului popular românesc pe care o poți accesa de oriunde

Google lansează o expoziție virtuală dedicată portului popular românesc pe care o poți accesa de oriunde

Google Arts & Culture prezintă cea mai mare expoziție virtuală dedicată modei și culturii vestimentare tradiționale românești, proiectul ”Purtăm cultură”, reunind un amalgam de 27 de artefacte românești, în plus față de colecția deja existentă pe platformă.

Dacă până în acest moment ne puteam încânta ochiul cu o colecție restrânsă, dedicată portului popular românesc, acum se deschide publicului larg colecția ”Haina Țărănească”, o expoziție virtuală care cuprinde 27 de artefacte vestimentare românești (pălării, brâuri, ii, vălitoare, ceapsă și așa mai departe). Expoziția este realizată cu sprijinul Google Arts & Culture în parteneriat cu Muzeul Țăranului Român și prezintă detaliat fiecare element în parte care compune portul popular și diferențele între accesorii și cusături în funcție de regiunea țării și de influențele existente în zonă.

Prin intermediul expoziției virtuale, români de pretutindeni, dar și alte culturi din lume, pot explora și afla informații despre elementele definitorii ale portului popular românesc. Expoziția virtuală, care poate fi accesată aici, este însoțită de o coloană sonoră din colecția ”Ethnophonie”, care cuprinde doine, hore, învârtite și brâuri.

Vestimentația tradițională românească este prezentată pe manechine și într-un decor specific, care surprinde aspectul și cultura țării. Această expoziție este relevantă pentru că portul tradițional românesc expune povestea neamului român, prin cusăturile, cromatica și decorurile iilor, fiecare dintre ele, în funcție de regiunea țării, are în spate o altă simbolistică. În plus, acestea sunt un semn al identității etnice și arată evoluția vestimentației tradiționale de-a lungul timpului.

Până în acest moment proiectul Google, denumit ”We Wear Culture”, a căpătat un renume internațional prin complexitatea sa. Acesta reunește 3000 de ani de cultură vestimentară, în 30.000 de imagini și prin intermediul colaborărilor cu 180 de instituții de cultură din lume. În acest fel, poți vizita online, prin intermediul fotografiilor, a video-urilor la 360° sau cu ajutorul realității virtuale, milenii de evoluție a stilului vestimentar în mai multe regiuni ale lumii. În plus față de acestea, platforma digitală Google Arts & Culture oferă acces, prin intermediul internetului, la colecțiile a peste 1000 de muzee din întreaga lume și îți permite să vizitezi tablouri, sculpturi, artefacte religioase, manuscrise și alte simboluri din diferite culturi.

Expoziția globală ”We wear culture”, dar și cea românească ”Haina Țărănească” sunt accesibile aici și prin aplicația dedicată Google Arts & Culture, care este disponibilă pe iOS și Android.

Etichete: