Google, acuzată că te spionează și în modul incognito
Modul incognito pe care Google ți-l pune la dispoziție în Chrome e o binecuvântare în anumite situații, dar s-ar putea ca nici acolo să nu fii în siguranță.
Un studiu efectuat de un cercetător de la Vanderbilt University a analizat modul în care datele sunt colectate de către toate serviciile și produsele Google. Una din marile îngrijorări este legată de faptul că Google ar putea, retroactiv, să lege o sesiune de browsing incognito de un utilizator anume. Cum se întâmplă asta?
Totul începe de la o sesiune privată de browsing în Chrome. Dacă intri pe site-uri care au reclame servite de Google, cookie-uri anonime ajung în browserul tău. Dacă te loghezi pe Gmail sau YouTube, de exemplu, activitatea anterioară poate fi legată de cea nouă, astfel că poți fi identificat ca utilizatorul din sesiunea anonimă.
”E un lucru nu foarte bine înțeles de utilizatori”, spune Douglas Schmidt, cel care a realizat studiul, ”dar dacă citești toate informațiile despre incognito, vei vedea o mulțime de chichițe.”
Studiul nu a putut lămuri și dacă Google are totuși încercări de a lega datele anonime de cele non-anonime. Schmidt spune că dacă un utilizator este incognito, acesta nu realizează că renunță la intimitate dacă face greșeala de a se loga în browser.
Conform unui email de la un purtător de cuvânt al companiei, Google nu ar lega activitatea incognito cu contul tău, în momentul în care te loghezi într-o asemenea sesiune.
Cei de la Google merg mai departe și afirmă că Schmidt a fost folosit în trecut ca martor pentru Oracle, într-un proces intentat împotriva celor de la Google, astfel că ”nu e o surpriză că există o mulțime de informații eronate în studiu”.