Google vrea să rezolve problema cancerului cu acest microscop inteligent
Inteligența artificială poate avea beneficii importante în domeniul sănătății. Din acest motiv, Google a creat un microscop pentru detectarea cancerului care utilizează realitate augmentativă.
În ultimii ani, tot mai multe companii din tech au încercat să se implice în diagnosticarea diverselor forme de cancer care fac ravagii la nivel planetar. Un grup de cercetători de la Google a creat un microscop digital cu elemente de inteligență artificială și AR ce poate fi utilizat în cercetarea evoluției bolii și în diagnosticarea ei. Partea cea mai fascinantă este că uilizează la bază un microscop aparent obișnuit.
Față de un microscop tradițional, creația Google integrează peste mostra scanată un ecran transparent cu abilități de realitate augmentativă. Respectivul panou este responsabil pentru atașarea de informații utile provenite de la un computer peste mostra supradimensionată. Imaginile provenite de la microscop sunt analizate în timp real de un sistem cu o inteligență artificială avansată. Detaliile obținute din analiză se întorc pe panoul cu AR pentru a te ajuta să iei o decizie informată.
Partea cea mai interesantă a ecuației este legată de faptului că tehnicienii responsabili de întregul proces de analiză nu trebuie să învețe lucruri noi. Din punctul lor de vedere, modul în care se utilizează microscopul e neschimbat. De această dată însă, vor fi ajutați de un computer pentru a fi mai eficientți când vine vorba de diagnosticare, cuantificare sau comparare.
La final, informațiile obținute sunt salvate în format digital fără nici un fel de intervenție din partea tehnicianului, pentru a fi păstrate sau trimise mai departe.
Momentan, încă se lucrează la finisarea conceptului, dar scenariile în care poate fi folosit un astfel de microscop sunt foarte mari. În plus, datorită modului în care a fost construit, cercetătorii sunt încrezători că vor putea atașa întreaga construcție unor microscoape tradiționale, pentru a facilita implementarea la scară largă cu costuri minime. Mai multe detalii despre proiect se găsesc aici.