Singurul loc din lume pe care Google nu vrea să ți-l arate
Google Maps oferă cea mai bună cartografiere la momentul actual, dar nu e nici pe departe atât de generoasă pe cât ai crede. Sunt locuri pe care Google nu te lasă să le vezi așa cum ți-ai dori, iar un loc din SUA îl ascunde cu desăvârșire.
Această locație se referă la o zonă militarizată de pe teritoriul Statelor Unite, mai exact în Nevada, numit Tonopah.
Uneori, cea mai facilă cale de a ascunde secretele unei regiuni este să nu actualizeze ani de zile harta respectivă. Exact asta a făcut Google între 2008 și 2016 cu Tonopah. S-a format ceea ce jurnaliștii de la Motherboard au numit “o gaură în harta lumii” pentru că indirect, cam asta era.
Atunci când te ocupi de cartografiere, dar lași intenționat neactualizat un punct sau o regiune, e ca și cum harta ta ar avea o gaură în acel loc neidentificat, chiar dacă tu pari că evidențiezi ceva.
În general, sunt multe locuri pe care Google le lasă neactualizate sau le dă mai puțină importanță, din motive, de altfel evidente. Dar Tonopah este locația care a rămas cel mai mult neactualizată din întreaga istorie a companiei. Opt ani reprezintă o perioadă de-a dreptul istorică, în condițiile în care Google se laudă că actualizează harta la fiecare 60 de zile.
În această zonă ar fi existat cândva niște lacuri, care azi sunt secate, iar bazinele sunt utilizate pentru teste militare, cum ar fi armament sau locuri de bombardare aeriană simulată. Deja nu mai uimește pe nimeni faptul că astfel de facilități sunt top-secrete din motive de securitate și consider că este relativ normal să fie așa.
Gândește-te ce ar însemna ca orice stat inamic sau organizație teroristă să afle locația exactă și organizarea bazelor militare din țara ta cu o simplă căutare pe Google Maps.
Nu trebuie să uiți că este o companie, deci o societate comercială, iar pentru ea contează să vândă produse. Problema e că clienții au devenit mai pretențioși și foarte sensibili la astfel de detalii. Poate și din cauza faptului că oamenii s-au obișnuit să creadă că Maps trebuie să fie cel mai bun și că nu trebuie să îi păcălească.
Google Earth de exemplu, creează acea replică digitală a Pământului dintr-un mozaic de imagini aeriene sau din satelit și deja știi asta pentru că e evident. Astfel de imagini fie le face chiar Google, fie le cumpără de la alte companii din alte țări. Să nu uiți că SUA nu e singurul stat care se supără dacă îi divulgi locații de interes național fără să-l întrebi.
Prin urmare, are nevoie de acorduri și/sau licențe pe care Google ne face să credem că le are.
Google îți arată ceea ce vrea Guvernul american să vezi, nu ceea ce ai vrea tu
Când vine vorba de SUA, deci de țara-mamă a gigantului din Mountain View, Guvernul american este cel care decide ce anume trebuie să arate Google tuturor oamenilor de pe planetă cu acces la internet. Iar atunci când autoritățile impun anumite restricții, compania se supune.
Prin finanțatori, Motherboard a reușit să cumpere de la Apollo o fotografie din satelit mai actuală a lacurilor de la Tonopah cu suma derizorie de aproape două milioane de dolari. Imagineaa fost surprinsă pe data de 01.06.2013. Tot era ceva mai bine decât un “gol” de opt ani.
Au contactat Google pentru a furniza fotografia la prețul de doar un dolar, dar Google nu le-a dat nici măcar un contract de drepturi de autor, ci unul de închiriere.
De asemenea, cei de la Google se apără și spun că nu au cenzurat niciodată acea zonă din Nevada, iar neclaritățile țin de terți, care sunt proprietarii imaginilor furnizate. În plus, Google își ia dreptul de a prioritiza doar anumite regiuni care sunt de interes pentru clienți și care se supun legilor statale și federale în SUA.
Cu alte cuvinte, ceea ce vezi mereu este Pământul lui Google, nu cel real (nu în totalitate cel puțin). Lumea pe care ți-o prezintă e cea pe care și-o permite să ți-o arate, nu și cea care e în realitate. Dacă se întâmplă să coincidă, e doar o oportunitate.