05 dec. 2018 | 11:40

Google te asigură că nu te urmărește în incognito, deși realitatea pare alta

ACTUALITATE
Google te asigură că nu te urmărește în incognito, deși realitatea pare alta

Modul incognito de la Google e bun dacă vrei să nu lași urme prin PC cu propriile căutări, însă pare că gigantul știe destule despre tine și astfel.

Cei de la Google sunt acuzați că te urmăresc pe internet chiar și când folosești modul incognito, sau cel puțin asta este ceea ce susține DuckDuckGo. Cei din urmă oferă un motor de căutare ideal dacă dorești confidențialitate pe internet și militează pentru asta.

Conform acestora, Google te urmărește și când folosești modul incognito, pentru a-ți oferi rezultate de căutări personalizate. DuckDuckGo susține că Google folosește diverse date personale, cum ar fi istoricul căutărilor sau al site-urilor navigate, dar și cumpărăturile online, pentru a-ți oferi rezultate personalizate în cadrul căutărilor pe care le faci.

”Rezultatele editorializate sunt create cu informațiile pe care Google le are despre tine, astfel că ajungi într-o bulă creată de motorul de căutare din rezultate pe care algoritmii cred că vrei da click”, spun cei de la DuckDuckGo. Studiul acestora a descoperit că participanții vedeau rezultate diferite, unice în funcție de profilul utilizatorului.

”Am remarcat că în comparații aleatorii dintre modurile incognito ale utilizatorilor, variațiile sunt mai mult decât duble față de comparația dintre modurile normal și incognito ale aceluiași individ”, susțin cei de la DuckDuckGo.

Cei de la Google susține că metodele de cercetare folosite în cadrul studiului au fost greșite. Compania susține că se pleacă de la premisa că diferențele din rezultatele căutării sunt bazate pe raționalizare. Aceștia mai adaugă că sunt mai mulți factori care pot duce la diferențe, cum ar fi timpul sau locația, iar studiul DuckDuckGo nu pare să fie luat asta în calcul.

Nu e prima oară când Google este acuzată că te spionează prin modul incognito. Odată cu update-ul Chrome 69, cercetătorii au arătat că folosirea cookie-urilor îi poate ajuta pe cei de la Google să te urmărească pe internet, chiar și în incognito. Și atunci, Google a dezmințit acuzațiile.