30 aug. 2018 | 19:15

Funcția de „autocorect” a creierului de care nu ai fost conștient până acum

ACTUALITATE
Funcția de

Creierul tău are o funcție de „autocorect” de care cel mai probabil nu ai fost conștient până acum. Și nu, aceasta nu are nicio legătură cu scrisul.

O lucrare publicată în Journal of Neuroscience susține că este vorba de auzul tău. Mai precis, cercetătorii vorbesc despre o funcție de „autocorect” pe care creierul tău o activează în momentul în care auzi sunete ambigue. Datorită acesteia, ajungi să reinterpretezi ceea ce ai auzit.

Studiul scoate la lumină modul în care creierul folosește informațiile colectate după detectarea unui sunet inițial.  Laura Gwilliams, de la Universitatea New York spune că ceea ce o persoană crede că aude, nu se potrivește întotdeauna cu semnalele care ajung la ureche.

„Acest lucru se întâmplă datorită creierului care reevaluează interpretarea unui sunet (din timpul vorbirii), în momentul în care fiecare sunet ulterior este auzit, pentru a actualiza interpretările așa cum este necesar”, mai spune Gwilliams.

Cercetătorii spun că, în mod remarcabil, auzul nostru poate fi afectat de un context care apare cu o secundă mai târziu, fără ca noi să fim conștienți de această modificare a percepției.

Este destul de cunoscut faptul că percepția unui sunet din timpul vorbirii este determinată de contextul înconjurător – în funcție de celelalte cuvinte, propoziții și sunete. În multe cazuri, această informație contextuală este auzită mai târziu decât impulsul senzorial inițial.

Fenomenul este unul des întâlnit în viața de zi cu zi – când vorbim, discursul pe care îl producem este adesea ambiguu, mai ales în cazul consoanelor care pot fi adesea confundate.

„Nu suntem conștienți de acest fenomen, deoarece creierul rezolvă în mod automat ambiguitatea pentru noi – alege o interpretare, iar aceea este percepția pe care o auzim”, mai spun savanții.

Pentru a face asta, creierul folosește contextul înconjurător, iar astfel restrânge posibilitățile a ceea ce vorbitorul ar vrea să transmită.