Care sunt riscurile fumatului pasiv la care sunt expuși copiii
Există o credință acceptată la scară largă de populație conform căreia fumatul pasiv este la fel de dăunător ca cel obișnuit. Dar cum rămâne cu efectele pe care fumatul pasiv le are asupra copiilor, care sunt adesea expuși involuntar neglijenței celorlalți?
Un studiu realizat de Societatea Americană pentru Cancer a constatat că nu e de joacă cu aceste consecințe ale fumatului pasiv în rândul copiilor și că riscurile sunt mai mari decât credeau.
După ce au urmărit mai mult de 70.000 adulți americani nefumători – din 1992 până în 2014 – echipa a descoperit că cei care au raportat că au stat în jurul fumătorilor în perioada copilăriei, au avut 21% mai multe șanse să moară de boli pulmonare obstructiv cronice.
Cei care au trăit toată copilăria pe lângă un fumător ( în jur de 16-18 ani) aveau 31% mai multe șanse să moară din cauza acestei afecțiuni.
Rezultatele publicate acum în jurnalul american „Preventative Medicine” sunt primele care indică faptul că fumatul pasiv în anii copilăriei crește riscul morții cauzate de bolile pulmonare obstructiv cronice, cu toate că și alte cercetări anterioare găsit o legătură între cele două.
„Dovezile studiului sugerează că fumatul pasiv în timpul copilăriei reprezintă primul pas dintr-un lanț de evenimente care începe cu astmul și dezvoltarea neadecvată a plămânilor în copilărie, care mai târziu pot duce la boli pulmonare obstructiv cronice și, în cele din urmă, la deces”, au notat autorii studiului.
Lăsând la o parte cercetarea actuală, un număr mare de alte investigații au găsit legături între fumatul pasiv în copilărie și riscul crescut de a dezvolta alte afecțiuni pulmonare și cardiovasculare, precum și multiple forme de cancer, atât în perioada copilăriei, cât și mai târziu în viață.
„Trebuie să fim conștienți de efectele fumatului pasiv; trebuie să continuăm să evităm expunerea la acesta”, a declarat Ryan Diver, autorul principal al studiului.