Un fulger care a lovit casa unei femei i-a oprit implantul din creier

Un fulger care a lovit casa unei femei i-a oprit implantul din creier

Un fulger a lovit casa unei femei și i-a oprit implantul din creier, iar doctorii se tem acum că oamenii ar trebui să schimbe felul în care își reîncarcă aceste implanturi.

Implanturile în creier sunt folosite pentru persoanele care suferă de Parkinson sau de spasme musculare severe. Sunt făcute din electrozi subțiri care sunt inserați printr-o gaură în craniu direct în creier, în zona responsabilă de controlul mișcării.

Acești electrozi sunt conectați prin fire sub piele la o baterie inserată în apropierea gâtului. Când este pornit implantul, curentul electric stimulează creierul și problemele de mișcare dispar.

În urmă cu un an, un fulger a lovit apartamentul unei femei din Slovenia care suferă de spasme musculare și care are un implant în creier cu scopul de a elimina aceste spasme. Când fulgerul a lovit, TV-ul și aerul condiționat au fost arse și distruse imediat.

Peste o oră, femeia a observat că spasmele revin. Când a mers la spital, Dušan Flisar de la University Medical Centre in Ljubljana a descoperit că dispozitivul a fost oprit instantaneu și avea nevoie să fie resetat.

Acesta a fost primul incident de acest tip de care se știe și a fost notat în Journal of Neurosurgery. Flisar e spus că fulgerul ar fi putut avea efect fatal, dacă femeia și-ar fi încărcat implantul în momentul impactului. Implanturile trebuie reîncărcate de mai multe ori pe săptămână, printr-un proces care implică presarea încărcătorului pe piele.

Încărcătorul trebuie să fie, la rândul său, conectat la o priză care să îl alimenteze cu electricitate. Flisar și echipa sa se tem că acest tip de încărcare ar putea fi foarte periculos pentru pacienți și că, în circumstanțe nefavorabile, le-ar putea prăji efectiv creierele. „Dacă o doză uriașă de electricitate intră în sistem, ar putea fi transmisă către creier – nu știm”, a zis Flisar.

Citește și: