Cine este românca aleasă ministru al Sportului în Franța

Cine este românca aleasă ministru al Sportului în Franța

O româncă a ajuns în fruntea Ministerului Sportului în Franța, după ce fostul ministru a demisionat. Românca este fostă campioană mondială la natație.

Roxana Mărăcineanu este românca aleasă de către președintele Emmanuel Macron ministru al Sportului. Locul rămăsese vacant după ce fostul ministru, Laura Flessel, a demisionat din funcție din motive personale, conform declarației sale: ”După 16 luni în fruntea Ministerului Sportului, am luat decizia să plec din guvern din motive personale”.

Laura Flessel a fost, la rândul ei, dublă campioană olimpică la scrimă în 1996.

roxana maracineanu

Înnotătoarea Roxana Mărăcineanu, născută pe 7 mai 1975, este cunoscută în lumea sportului ca fostă campioană mondială la 200 de metri înot pe spate și vicecampioană olimpică la aceeași probă până în anul 2000. Atunci, la Jocurile Olimpice de la Sydney, poziția i-a fost doborâtă de Diana Mocanu. În 1998, la Perth, Roxana Mărăcineanu a devenit prima sportivă din Franța care a cucerit titlul mondial la natație.

Ea s-a retras din lumea sportului în 2004 și a ales să lucreze în calitate de consultant la posturi TV, dar a intrat apoi și în politică, motiv pentru care azi, a reușit să ajungă în fruntea Ministerului Sportului din Franța.

Roxana Mărăcineanu a emigrat în Franța din 1984, când era încă un copil. Acolo și-a început înotul de performanță. În 2007, a fost consultant de specialitate pentru France Televisions în timpul Mondialului de la Melbourne, după care s-a implicat în numeroase programe sociale. În 2010, a candidat pentru Partidul Socialist în alegerile regionale, iar pe 21 martie a fost aleasă consilier regional în Île-de-France. Roxana are şi doi copii.

Citește și: