04 aug. 2018 | 13:17

Poza NASA cu resturile unei supernove îți arată că spațiul e operă de artă

ACTUALITATE
Poza NASA cu resturile unei supernove îți arată că spațiul e operă de artă

Telescopul Spitzer Space de la NASA a reușit să captureze într-o fotografie rămășițele unei stele antice și moarte, care îți arată imensistatea și frumusețea de nemăsurat a spațiului.

În urmă cu 80.000 – 1.000.000 de ani, o explozie imensă a spulberat o stea din galaxia noastră, Calea Lactee, care se afla la 6.400 de ani lumină de Pământ. În urma ei, au rămas tentacule roșii de gaz energetic, care se destramă prin cosmos.

Urmele aparțin supernovei HBH 3, care a fost detectată pentru prima oară în 1966. Supernovele sunt explozii stelare spectaculoase – un simplu search pe Google îți va demonstra acest lucru mai bine ca orice altceva.

HBH 3 are un diametru de 150 de ani lumină și se numără printre cele mai mari rămășițe de supernova cunoscute de noi.

Pe cât de frumoase sunt supernovele, pe atât de periculoase pot fi. Când exploziile de stele au loc la o distanță suficient de mică de Pământ, ele pot declanșa un lanț de schimbări în atmosferă, printre care și distrugerea stratului de ozon.

„Suntem interesați cu privire la felul în care stelele care explodează afectează viața pe Pământ, și se pare că acum câteva milioane de ani au existat schimbări în rândul ființelor care trăiau pe atunci”, a explicat Brian Thomas, de la Washburn University din Kansas, pentru Astrobiology Magazine. „Ar putea avea legătură cu această supernovă”.

Supernova în cauză a existat cândva între 2,5 și 8 milioane de ani în urmă, la mai bine de 160 de ani lumină de Sistemul Solar.  Distanța aceasta este destul de mică în ceea ce privește particulele radioactive ale razelor cosmice emise de supernovă. Aceste particule nu au declanșat o moarte instantă a vieții de pe Pământ, ci mai degrabă au interacționat cu atmosfera acestuia vreme de sute sau mii de ani.

Revenind însă la partea frumoasă a supernovelor, NASA a putut face fotografia spectaculoasă cu ajutorul telescopului Spitzer Space, unul din cele patru Mari Observatoare care orbitează în jurul Pământului. Celelalte observatoare cuprind telescopul Hubble Space, observatorul Compton Gamma-Ray și observatorl Chandra X-Ray.

Spitzer Space a fost lansat în 2003, fiind echipat cu capacitatea de a detecta radiațiile de tip infraroșu. În mod normal, ar fi trebuit să realizeze fotografii pentru cinci ani. Cu toate astea, pe 25 august va împlini 15 ani.