02 mart. 2018 | 11:51

Adevărul despre filmele horror bazate pe evenimente reale

FEATURE
Adevărul despre filmele horror bazate pe evenimente reale

De multe ori, filmele horror ne-au ademenit în cinematografe prin sintagma „bazat pe o poveste reală”. Înainte de Oscar 2018, ți-am adunat câteva explicații despre filme horror.

Simplul gând că cineva ar fi putut să treacă prin ororile prezentate într-un film horror este suficient să atragă atenția audiențelor. Brusc, factorul empatie intră în jocul promovării și gândul de a te uita la film de vine aproape irezistibil.

Cu toate astea, aceste filme „bazate pe povești reale” nu spun tot adevărul. De multe ori, realitatea este modelată pentru a se plia pe firul narativ dorit de producători. Astfel, produsul final care ajunge la noi cu eticheta aceea care ne trezește empatia nu mai prezintă decât o fracțiune de adevăr, pentru că restul este Hollywood.

„Hostel” este bazat pe un zvon neconfirmat

horror

Filmul ne anunță de la început că este „inspirat din evenimente reale”. Regizorul și scenaristul Eli Roth a spus că a bazat povestea pe un website, cel mai probabil fals, care oferea turiștilor posibilitatea să vină în Tailanda și să împuște pe cineva în cap pentru 10.000 de dolari.

Roth a recunoscut că nu știe dacă este adevărat. El a spus că i s-a părut interesant că cineva s-a gândit la asta. „E greșit”, a spus el. „Cineva s-a gândit la asta și a mers atât de departe încât să facă un website despre asta”.

„Texas Chainsaw Massacre” nu s-a întâmplat niciodată

horror

Versiunea originală nu a fost prezentată ca fiind bazată pe fapte reale. Remake-ul din 2003 a fost însă. Adevărul este că nu a existat vreun masacru cu drujbe ca cel din film.

Mulți sunt de părere că producătorii filmului au bazat acțiunea pe criminalul în serie Ed Gein, care ucidea și purta pielea victimelor. Cu toate astea, omorurile sale au avut loc în Wisconsin și nu au implicat drujbe.

Emily Rose din „The Exorcism of Emily Rose” era epileptică, nu posedată

horror

Asemănarea principală dintre film și realitate, în acest caz, este că ambele sunt la fel de triste. La sfârșitul anilor ’60, o adolescentă din Germania, Anneliese Michel, a început să sufere de crize epileptice.

Adolescenta era o fire religioasă și a crezut că este posedată. A trecut prin mai multe exorcizări. A murit din cauza stării de foamete în care trebuia să se mențină pentru exorcizări. Experții sunt de părere că tânăra căuta răspunsuri spirituale la o problemă medicală.

„The Conjuring” a exagerat în multe privințe

horror

Filmul acesta a respectat câteva aspecte ale realității. Într-adevăr, investigatorii de paranormal Lorraine și Ed Warren au cunoscut familia Perrons care susținea că trăiește într-o casă bântuită.

Cu toate astea, au existat mai multe elemente care s-au abătut de la ceea ce s-a întâmplat de fapt. Cea mai mare exagerare este că doamna Perron nu a încercat vreodată să își omoare copiii.

„The Blair Witch Project” a fost inventat de la cap la coadă

horror

Când a apărut în 1999, „The Blair Witch Project” a avut mult succes, mai ales că oamenii au presupus nu doar că evenimentele sunt bazate pe fapte reale, ci că filmul a fost o compilație de filmări găsite cu oamenii care au trecut prin evenimentele horror.

Acțiunea a fost filmată cu camere ținute direct în mână. În el au jucat actori necunoscuți. Totul a fost plănuit pentru a arăta cât mai real – și a funcționat.

„The Amityville Horror” a profitat de o tragedie

horror

Acțiunea din acest horror clasic ia loc într-o casă bântuită de spirite răzbunătoare. Familia Lutz, pe care este bazat filmul, susține că evenimentele au fost reale.

Mulți cred că familia Lutz a încercat doar să profite de tragedia care a avut loc în căminul lor cu un an înainte să se mute în el. Mai exact, în casa lor au avut loc șase crime.

„The Exorcist” a fost destul de diferit

horror

Acest cult-classic nu a fost inspirat din evenimente reale, așa cum se credea. Există o singură asemănare cu realitatea, dar nimic mai mult.

William Peter Blatty este cel care a scris romanul pe care este bazat filmul. El a spus că s-a inspirat dintr-un singur articol de ziar din 1949, despre un băiat care susținea că este posedat de demoni și care a fost exorcizat. „«The Exorcist» nu este cazul din 1949”, a zis Blatty pentru The Washington Post. „Acela mi-a dat doar ideea, nimic mai mult. Totul este inventat”.