Prima fermă plutitoare va fi inaugurată anul acesta. Ce are special

Prima fermă plutitoare va fi inaugurată anul acesta. Ce are special

Portul Rotterdam va deveni în acest an gazda unei ferme unice în lume, care să sprijine producția proprie de hrană din zonă. Însă asta nu este cea mai interesantă parte.

Compania olandeză Beladon lucrează la construirea primei ferme plutitoare din lume. Aceasta a construit clădirea în mijlocul portului Merwehaven din Rotterdam, unde vor fi crescute 40 vaci Meuse-Rhine-Issel. O altă chestiune interesantă legată de această fermă este că procesul de mulgere nu va fi unul obișnuit.

Sarcina îndeplinită altă dată de oameni va fi preluată acum de roboți.

Zonele urbane nu par cele mai bune locuri pentru construirea unor ferme, însă reducerea distanței pe care produsele trebuie să o parcurgă până la consumator, pare un avantaj important. De asemenea, este o decizie prietenoasă din punct de vedere ecologic, deoarece reduce poluarea produsă odată cu transportul.

Ferma va avea trei etaje și va fi ancorată pe fundul mării. Aceasta ar urma să se deschidă la sfârșitul lui 2018 și să producă aproximativ 800 de litri de lapte pe zi. Ideea firmei a venit în 2012, din partea unui inginer de la Beladon. Inspirația i-ar fi venit când lucra la un proiect de locuințe plutitoare pe râul Hudson.

În timp ce era acolo, uraganul Sandy a inundat străzile și a înghețat transportul. Timp de două, zile a fost dificil să găsească produse proaspete în magazine. „Văzând dezastrul provocat de uragan, am conștientizat necesitatea ca bunurile alimentare să fie produse cât mai aproape de consumatori”, a spus Peter van Wingerden.

Tot acesta spune că oamenii au crezut la început – așa cum probabil ai făcut-o și tu – că ideea e ciudată sau amuzantă. În ciuda acestor păreri, el crede că odată cu creșterea cererii pentru hrană sănătoasă, a schimbărilor climatice și urbanizării, nu ne putem baza pe aceleași sisteme de producție alimentară ca în trecut.

Sursa: BBC
Etichete: