25 iun. 2018 | 10:59

Jocul Westworld, acuzat că-i o copie jenantă după Fallout Shelter

ACTUALITATE
Jocul Westworld, acuzat că-i o copie jenantă după Fallout Shelter

Nu a trecut mult timp de lansarea mult așteptatului joc Westworld pentru mobile, iar respectiva creație este deja subiectul unui proces intentat de Bethesda, creatorii Fallout Shelter.

Primele detalii despre jocul video Westworld au apărut în urmă cu câteva luni. La momentul respectiv, nu a fost experimentat de prea multe persoane pentru a te ajuta să-ți formezi o părere obiectivă despre respectivul titlu.

Între timp, primele review-uri apărute în urmă cu câteva zile confirmă o serie de similarități între mecanica de joc din Westworld și îndrăgitul Fallout Shelter.

Nu este prima oară când vezi concepte similare folosite în două jocuri video. În definitiv, este aproape imposibil să mai inventezi un gen de joc în 2018. Particularitățile de gaming sunt însă atât de apropiate între cele două titluri, încât cei de la Bethesda au perceput jocul publicat de Warner Bros. ca fiind o clonă ce merită să fie subiectul unui proces.

Westworld Mobile a fost dezvoltat de Behaviour Interactive și, conform avocaților Bethesda, profită de aceleași proprietăți intelectuale care au fost subiectul unor patente deținute de publisherul unor jocuri precum Fallout, Doom, Wolfenstein și nu numai.

Pe de o parte, nu este deloc o idee proastă să te inspiri de la Fallout Shelter, având în vedere popularitatea și profitabilitatea creației cross-platform. Pe de altă parte, una este să te inspiri și una este să te apropii atât de mult încât numai figurile personajelor principale mai fac diferența.

Până și un bug care a fost prezent într-o variantă incipientă de Fallout Shelter este prezent în Westworld. Respectivul detaliu a spulberat orice mit că cele două jocuri nu au o bază comună, cu excepția faptului că Fallout Shelter s-a lansat în 2015, iar jocul inspirat din îndrăgitul serial de pe HBO a ajuns online trei ani mai târziu.

Ca referință, Behaviour Interactive a fost contract și de Bethesda în urmă cu câțiva ani, dar toate propietățile intelectuale dezvoltate pe parcursul procesului de creație aparțin Bethesda.

Procesul a fost intentat în tribunalul Districtului Maryland, iar Bethesda cere ca distribuția jocului să fie întreruptă, pe lângă obținerea unor recompense financiare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele