Noul scandal cu datele Facebook e fix din prostia a milioane de utilizatori

Noul scandal cu datele Facebook e fix din prostia a milioane de utilizatori

Facebook are de-a face cu un nou episod de ”pierdere” a datelor personale, iar de data aceasta vorbim de alte milioane de utilizatori afectați.

Datele personale ale utilizatorilor care au avut neinspirația de a face un test de personalitate pe platformă au ajuns pe un site slab securizat, unde orice terță parte interesată de acestea le putea accesa cu ușurință.

Conform informațiilor disponibile, datele conțineau, în primul rând, informații despre răspunsurile date de utilizatori la test, dar veneau la pachet și cu alte date, cum ar fi vârsta, sexul sau statusul relației. În plus, pentru 150.000 de persoane, între datele colectate se regăseau și update-urile de status. În total, peste 3 milioane de utilizatori ar fi afectați de această problemă.

Datele personale ar fi fost oferite doar unor cercetători aprobați, prin intermediul unui site colaborativ. Totuși, durează doar un minut să găsești date de logare pentru platformă, iar apoi poți să descarci toate aceste date personale.

Datele au fost colectate de aplicația myPersonality. Din cei 6 milioane de utilizatori ai aplicației, aproximativ jumătate și-au dat acordul ca datele lor să fie distribuite către cercetători. Echipa din spatele aplicației permitea accesul oricărui cercetător care își dădea acordul să folosească datele în mod anonim. În total, 280 de oameni au primit acces, inclusiv angajați ai Facebook și ai altor companii de tehnologie.

Situația pare similară cu cea a scandalului Cambridge Analytica, doar că în acel caz ar fi fost vorba de peste 87 de milioane de conturi afectate.

Nu se știe dacă datele de acum au fost accesate impropriu folosind datele de logare disponibile pe internet. Un purtător de cuvânt al companiei spune că aplicația de test este investigată și că va fi interzisă dacă nu este conformă cu standardele platformei.

Deși de la 87 la 3 milioane de utilizatori e o diferență destul de mare, și această întâmplare ar trebui să ne arate că Facebook are probleme destul de mari în ceea ce privește securizarea datelor propriilor utilizatori.

Citește și:
Sursa: theverge.com