24 apr. 2018 | 06:00

Facebook îți citește mesajele de pe Messenger, dar are o scuză

ACTUALITATE
Facebook îți citește mesajele de pe Messenger, dar are o scuză

Numărul dezvăluirilor legate de Facebook din ultima perioadă nu pare să se oprească prea curând, iar cel mai nou set de detalii deranjante are legătură cu parcurgerea conversațiilor tale de pe Messenger de către gigantul american.

În teorie, ai fi de părere că ceea ce postezi pe Facebook este de cele mai multe ori conținut public, iar ceea ce primești sau expediezi prin intermediul Messenger este privat. Nu de alta, dar sunt șanse destul de mari să trimiți conținut intim prin Facebook Messenger, pornind de la ideea că tot ceea ce ți se perindă prin fața ochilor este destinat doar ție și interlocutorului tău. În cazul în care vorbim de un grup pe Messenger, doar persoanele care au fost invitate în grup pot citi mesajele de acolo.

Realitatea este un pic diferită, iar cei mai mulți utilizatori ai rețelei de socializare nu vor fi foarte fericiți să afle acest detaliu. Într-un interviu acordat de Mark Zuckerberg în urmă cu câteva zile, CEO-ul companiei a afirmat cât se poate de senin că, la momentul respectiv, angajații companiei analizau mesajele cu știri false și cele cu scop de manipulare care erau trimise prin Messenger în Myanmar. Atunci, în Birmania sau Republica Unită Myanmar avea loc un conflict cu consecințe foarte grave pentru locuitorii din teritoriu, iar informațiile false răspândite prin rețelele de socializare au avut un rol foarte important în influențarea cetățenilor.

Deși ai fi tentat să crezi că scopul scuză mijloacele, iar pentru blocarea propagării de știri false merită să fie parcurse conversații pe Messenger, cei mai mulți utilizatori de Facebook nu sunt de aceeași părere. Încercând să afle contextul exact în care oficialii rețelei de socializare se aruncă la astfel de activități, Sarah Frier de la Bloomberg a contact un purtător de cuvânt al companiei. Răspunsul a venit imediat și nu lasă loc de echivoc.

Deși conversațiile prin Messenger sunt private, Facebook le scanează și utilizează aceleași instrumente pentru prevenirea abuzului pe care le utilizează și în News Feed. Orice conținut partajat trebuie să nu încalce standardele comunității. Utilizatorii pot raporta postări sau mesaje care încarcă acele standarde, gest care se va reflecta într-o revizuire din partea echipei responsabile de evaluarea raportărilor. De asemenea, instrumente automatizate ar putea să fie utilizate pentru a rezolva o problemă raportată în Messenger.

Cu alte cuvinte, dacă interlocutorul tău raportează o conversație la care ai participat, sunt șanse foarte mari ca un om să parcurgă acel dialog pentru a vedea dacă ai încălcat ”standardele comunității”. În contextul în care Facebook se laudă cu criptarea conversațiilor de pe Messenger, realitatea este una destul de înfricoșătoare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele