15 mai 2018 | 18:35

Facebook a interzis 200 de aplicații care ar fi abuzat de datele tale

ACTUALITATE
Facebook a interzis 200 de aplicații care ar fi abuzat de datele tale
Michele Doying/The Verge

După scandalul Cambridge Analytica, Facebook încearcă să repare cum poate dezastrul lăsat în urmă. Mai nou, a suspendat 200 de aplicații care ar fi abuzat de datele utilizatorilor.

Anunțul nu este neapărat o surpriză și vine la două săptămâni după ce Facebook a reluat cercetările cu privire la aplicațiile dăunătoare, care fuseseră oprite temporar la sfârșitul lui martie, în urma scandalului Cambridge Analytica. Mark Zuckerberg a explicat deja că plănuiește să investigheze toate aplicațiile care au acces la o cantitate mare de informații ale utilizatorilor.

După Cambridge Analytica, Facebook a oferit utilizatorilor săi posibilitatea de a vedea dacă vreo terță parte cu intenții mai puțin bune le-a accesat informațiile, într-o încercare de transparență și de a calma spiritele aprinse. Instrumentul Facebook de a vedea ce aplicații au abuzat de datele utilizatorilor cuprinde momentan doar quiz-ul „This Is Your Digital Life” de la Cambridge Analytica.

Totuși, alte 200 de aplicații ar fi folosit abuziv datele oamenilor de pe Facebook. Dacă Facebook avea sau nu idee de aceste 200 de aplicații când a creat instrumentul mai sus menționat nu știm. Un lucru este cert însă – datele a 87 de milioane de utilizatori au fost furate, iar acest număr ar putea crește în lumina noii descoperiri.

Un raport din 2012 de la Adweek estima că Facebook găzduiește peste 9 milioane de aplicații. De atunci, au apărut multe altele. Bineînțeles, nu toate aplicațiile folosesc abuziv datele utilizatorilor. Dar asta nu înseamnă că Facebook a reușit să elimine toate relele după câteva săptămâni. Această „noapte a judecății” pentru aplicații abia a început și încă nu știm ce descoperiri vor mai fi făcute până în zorii ei.

Ce pot face utilizatorii a căror date au fost furate? Nu prea multe, în afară de a învăța să aibă mai multă grijă căror aplicații le oferă permisiunea de a le accesa datele în viitor.