Acesta e, posibil, cel mai ciudat sistem prin care să chemăm extratereștri
Americanii au găsit soluția pentru a-i aduce pe extratereștri pe Pământ. Dacă ei nu ne găsesc, înseamnă că suntem noi prea ascunși, așa că cel mai indicat ar fi să ne facem vizibili.
Niște cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) cred că au descoperit metoda cea mai practică prin care pot aduce extratereștri la noi pe Pământ (dacă există o rasă superioară de ființe undeva în acest univers).
Ei au plecat de la premisa că, deocamdată, nu am fost contactați de o altă civilizație avansată din afara spațiului terestru pentru că nu suntem suficient de vizibili. Prin urmare, cercetătorii spun că îi putem atrage cu niște lumini laser de largă anvergură.
Laserul va fi emis de un telescop uriaș de pe Pământ și ar trebui să fie vizibil de la 20.000 de ani-lumină. Chiar și extratereștri orbi ne-ar putea observa în acest fel.
Cercetătorii MIT și-au publicat studiul în revista științifică Astrophysical Journal, în care au explicat cum o lumină laser de unu sau doi megawați emisă de un telescop de 30 – 45 de metri lungime ar putea servi ca o torță a Pământului în univers.
Ei cred că sistemul de radiații infraroșii ar putea fi suficient de puternic cât să fie detectat de o specie extraterestră cel puțin la fel de evoluată ca umanitatea și să îl diferențieze de radiațiile unor stele.
Laserul trimis în spațiu va fi salutul nostru pentru orice civilizație extraterestră și o invitație pe planeta noastră ca să ne cunoaștem mai bine.
Un alt aspect optimist al studiului este că actuala tehnologie ne permite să construim un astfel de telescop, la care vor fi adăugate și piese aflate în curs de dezvoltare.
Nu se știe dacă laserul își va atinge scopul, dar măcar ne facem văzuți în sistemul solar. Nu poți să ai pretenția să fii vizitat de extratereștri, dar tu să nu faci nimic în a fi detectabil.
S-ar putea construi chiar două telescoape: unul de 30 de metri lungime care va genera o lumină laser de doi megawați și altul de 45 de metri lungime, care emite laser de un megawatt.
Primul ar trebui să “bată” până în Proxima Centauri b, aflată la “doar” patru ani-lumină de noi, iar al doilea s-ar vedea până în sistemul Trappist-1, aflat la 40 de ani-lumină depărtare. Combinate, cele două lasere s-ar putea vedea de la 20.000 de ani-lumină.
Sigur, cercetătorii nu și-au pus problema situației în care, dacă într-adevăr ar mai exista niște ființe avansate în univers, nu ar dori să ne radă de pe fața Pământului. N-avem nicio asigurare că nu ne-am face-o singuri, cu mâna noastră.