03 oct. 2018 | 17:36

Extincțiile în masă care aproape au spulberat toată viața de pe Pământ

ACTUALITATE
Extincțiile în masă care aproape au spulberat toată viața de pe Pământ

Extincțiile sunt fenomenele naturale prin care toți reprezentanții unei specii mor. Când ele au loc în masă, lucrurile iau o turnură urâtă.

Schimbările bruște de mediu pot da peste cap ecosisteme întregi. Uneori, amenințările vin din spațiu – precum meteoritul care a dus la dispariția dinozaurilor. Alteori, ele vin de pe Pământ – erupțiile vulcanice, de exemplu.

Mai jos vei găsi o listă cu cele mai mari extincții din istoria Pământului, care au eliminat aproape orice urmă de viață de pe glob.

Extincția Permian-Triasic sau „Moartea cea Mare”

Această extincție a avut loc în urmă cu 252 de milioane de ani. A fost atât de severă, încât viața de pe Pământ și-a revenit abia după 10 milioane de ani. „Moartea cea Mare” a eliminat 96% din viața marină și 70% din speciile terestre. A fost singura extincție care a afectat și insectele – iar insectele sunt cele mai rezistente când vine vorba de asta. Nu se știu cauzele exacte. Experții au în vedere mai multe posibilități – erupție vulcanică, creștere a nivelului de metan din atmosferă, ploaie acidă sau un asteroid.

Extincția Cretacic-Terțiar care a dus la dispariția dinozaurilor

Extincția aceasta a dus la dispariția dinozaurilor și a jucat un rol important în venirea mamiferelor la putere. Nu doar dinozaurii au avut de suferit, pentru că 70% din specii au fost eradicate. Cea mai populară teorie este că un asteroid uriaș a lovit planeta. Asteroidul ar fi avut 9,6 kilometri lățime și ar fi lăsat un crater cu diametrul de 160 de kilometri în Mexic. În fosilele din acea perioadă se găsesc cantități mari de iridiu – un material dificil de găsit pe Pământ, dar întâlnit adeseori în asteroizi.

Marea Oxigenare aproape a sufocat planeta

Aceasta ar fi prima extincție în masă a Pământului. S-a întâmplat în urmă cu 2,5 miliarde de ani. Pe atunci, globul era populat de bacterii simple, majoritatea din ele anoxice (adică nu aveau nevoie de oxigen să supraviețuuiască – ba mai mult, oxigenul era toxic pentru ele). Odată cu apariția cianobacteriilor (bacterii care puteau să transforme energia solară în procesul de fotosinteză), atmosfera a început să se încarce cu oxigen – atât de mult, încât jumătate din bateriile anoxice au fost sufocate. Oxigenul din atmosferă a reacționat cu alte elemente, schimbând compoziția aerului. Ca rezultat, s-a declanșat o răcire globală de mari proporții, care a ucis mare parte din formele de viață de pe Pământ. Astăzi cianobacteriile încă există din plin, iar bacteriile anoxice se odihnesc în cele mai mari adâncimi ale oceanului.

Extincția din Cuaternar

În era glaciară, mamiferele gigantice erau des întâlnite. Totuși, schimbarea climatică și vânatul excesiv au fost factori determinanți în dispariția lor. Mamuții sunt cea mai cunoscută specie din acea perioadă, iar ei au dispărut cândva între 30.000 și 5.000 de ani în urmă.

Extincția Holocenă din prezent

Conform experților, suntem în plină extincție acum, iar ratele de extincție sunt de până la 100.000 de ori mai mari decât ar fi normal. Concret, asta înseamnă că anual dispar câte 2.000 de specii unice. Motivele pentru care aceste lucruri se întâmplă sunt multe și sunt strâns legate de activitatea oamenilor – de la vânatul excesiv și până la poluarea extremă care schimbă clima.