12 feb. 2018 | 17:30

Cantitatea uriașă de lavă de sub Japonia îngrijorează cercetătorii

ACTUALITATE
Cantitatea uriașă de lavă de sub Japonia îngrijorează cercetătorii

Un vechi vulcan subacvatic din Japonia, responsabil de una dintre cele mai mari erupții din istorie, pare că e destul de ocupat să pregătească o revenire.

Kikai Caldera, situat la sud de insulele principale din Japonia, a devastat mare parte din arhipelagul japonez când a aruncat în aer 500 de kilometri cubi de magmă. Erupția Akahoya a avut loc în urmă cu aproximativ 7.000 de ani. Acum, oamenii de știință confirmă că există dovezi ale unei noi activități vulcanice.

Cercetătorii de la Universitatea Kobe au descoperit o cupolă de lavă uriașă, care există sub Kikai Caldera. Ea deține un volum de peste 32 de kilometri cubi de magmă, prinsă într-o acumulare care ar putea dezvălui indicii despre momentul în care o super-erupție a lui Kikai poate fi dezlănțuită.

„Cea mai serioasă problemă care ne îngrijorează nu este erupția acestei lave, ci dezlănțuirea următoarei super-erupții”, a declarat vulcanologul Yoshiyuki Tatsumi.

Potrivit cercetărilor anterioare ale lui Tatsumi, având în vedere nivelul vulcanic activ al Japoniei, există aproximativ o sută de șanse de producere a unei erupții „catastrofale” în arhipelagul japonez. Chiar și așa, erupția nu va avea loc peste câțiva ani. Evenimentul ar putea avea loc în următorii 100 de ani și ar pune în pericol până la 110 milioane de oameni.

Confirmarea lavei nu înseamnă că o super-erupție este neapărat iminentă, dar cercetătorii suspectează că este dovada unei magme care se construiește. „Domul de lavă este diferit chimic de super-erupția din trecut, sugerând că un nou sistem de alimentare cu magmă a fost generat după 7.300 de ani în urmă”, spune vulcanologul.

Cu alte cuvinte, oricare ar fi semnificația cupolei de lavă, acest volum de rocă vâscoasă și caldă, de aproximativ 600 de metri înălțime și care se întinde pe o lățime de zece kilometri, nu este un ecou al lui Akahoya. Chiar și așa, tot semnifică ceva „masiv”.

Pentru moment, nu este clar ce prefigurează această activitate. Un cercetător a subliniat că am putea privi la o congregație de domuri de lavă mai mici și nu la o masă combinată gigantică.