19 ian. 2018 | 15:02

UE presează statele membre să producă mai multă energie regenerabilă

ACTUALITATE
UE presează statele membre să producă mai multă energie regenerabilă

În 2017, Uniunea Europeană a stabilit o țintă pentru statele membre prin care să furnizeze 27% din energie prin intermediul energie eoliană, solară sau altele până în 2030. Acum, UE modifică planul și-l face puțin mai greu, ridicând pragul la 35%.

Oficialii au aprobat noi măsuri care vor ridica semnificativ obiectivele energetice europene. Altfel spus, vrea ca statele membre să folosească mai multă energie regenerabilă. În decembrie, membrii Uniunii Europene au votat pentru aprobarea obiectivului prin care 27% din energie să fie curată. La nici o lună de la reglementare, tot ei au modificat obiectivul și le cere statelor membre să grăbească procesul și până în 2030, dacă nu planeta, măcar continentul, să funcționeze cu până la 35% pe bază de energie regenerabilă.

UE este responsabilă pentru aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, situându-se în spatele Statelor Unite și a Chinei. În urma acordului de la Paris privind clima, guvernele europene au convenit să reducă aceste emisii cu 40% față de nivelurile din 1990, până în 2030.

Cu toate acestea, din punct de vedere juridic decizia nu este încă obligatorie. Următorul pas este ca Parlamentul European să negocieze planul cu guvernele statelor membre individual, ceea ce nu garantează că toate vor fi de acord.

Deși Germania este în măsură să atingă obiectivul de 35%, alte state nu se știe. De exemplu,Polonia se bazează foarte mult pe cărbune și nu se știe dacă va reuși să se mobilizeze până la termenul limită. Deoarece 80% din energia electrică provine în prezent din arderea cărbunelui, pare puțin probabil ca țara să își poată restrânge utilizarea în următorii 12 ani.

Același lucru se întâmplă și cu Ungaria. Energia nucleară este omisă din lista surselor pe care UE le încurajează prin orientările propuse, ceea ce va îngreuna munca națiunile care au investit în această infrastructură. La suprafață, noua politică pusă în aplicare de UE pare a fi chiar bună și asta pentru că accelerează tranziția de la combustibili fosilu la resurse regenerabile.

Arderea cărbunelui este dăunătoare mediului și organismelor umane. Chiar și așa, teoria nu se leagă mereu cu practica și e mult mai simplu de spus decât de făcut.