29 iun. 2018 | 15:05

Boala ignorată de doctori și de care suferă una din 10 femei

ACTUALITATE
Boala ignorată de doctori și de care suferă una din 10 femei
Monkey Business/Fotolia

Aproape 200 de milioane de femei suferă de endometrioză, o boală ginecologică cronică, ce aduce cu ea un alai de simptome terifiante, precum crampe de-a dreptul îngrozitoare, menstruații îndelungate, oboseală cronică, amețeală, stări de vomă și, uneori, chiar infertilitate.

Deși atât de multe femei suferă de această boală, puțină lume vorbește despre acest lucru, iar mulți doctori trec cu vederea această problemă. Ea apare atunci când endometrul (stratul de celule care acoperă pereții uterului) se îngroașă și migrează către uter și alte organe.

Un studiu publicat în Human Reproduction arată că unul din cele mai intense simptome ale endometriozei, oboseala cronică, a fost îndelung subestimat de medici.

„Deși oboseala cronică este cunoscută drept unul din cele mai neplăcute simptome ale endometriozei, nu se vorbește mult despre ea și puține studii au studiat acest aspect”, a explicat Brigitte Leeners, expertă în obstetrică și ginecologie la University Hospital Zurich.

După ce au investigat 1120 de oameni (din care jumătate bolnave de endometrioză), Leeners și echipa ei au ajuns la concluzia că, în cazul femeilor bolnave, șansele de a se simți extrem de obosite erau de două ori mai mari decât în cazul celor sănătoase.

Concluzia a rămas aceeași chiar și atunci când echipa de cercetători a luat în considerare și alți factori care ar putea contribui la starea de oboseală, precum durerea, insomnia, stresul, depresia, indicele de masă corporală și statutul de mamă. „Aceste descoperiri arată că endometrioza are un efect asupra oboselii care este independent de alți factori și care nu poate fi atribuit simptomelor bolii”, a explicat Leeners.

Studiul oferă și o sugestie pentru doctori, despre cum aceștia și-ar putea îmbunătăți tacticile de a trata femeile cu endometrioză. „Pe lângă tratarea endometriozei, ar fi benefic să se reducă insomnia, depresia, durerea și stresul ocupațional pentru a ține mai bine în frâu oboseala”.