Elon Musk pregătește revoluția digitală: internet ieftin pentru toți
Acum că Falcon Heavy a fost lansată, Elon Musk este gata să pornească proiectul Starlink. Ambiția finală este să ofere internet ieftin pe tot globul.
Pe 17 februarie, la ora 16.17 a României, vor fi lansați doi mini-sateliți experimentali, primii dintr-o serie care va avea, la final, 4.000 de sateliți care dau internet low-cost. Proiectul a fost anunțat în 2015 și își propune să fie o rețea de telecomunicații globală.
Elon Musk a spus deja că are în plan să încerce să facă sateliților ce a făcut și rachetelor. La mijlocul anilor 2020, Musk speră ca serviciul global de internet să fie o adevărată amenințare pentru competitori. Ulterior, banii aduși de Starlink vor fi folosiți pentru a finanța viitoarele misiuni pe Marte.
Două prototipuri, Microsat 2a și 2b, sunt gata de lansare din racheta Falcon-9 v1.2. Racheta va mai duce în spațiu și un satelit de observație radar cu greutatea de 1360 de kilograme, numit Paz, care va fi folosit de guvernul spaniol.
SpaceX nu a anunțat prea multe cu privire la proiectul Starlink. Un motiv ar fi competiția acerbă din partea OneWeb, Samsung, Boeing și Telesat. Atât OneWeb, cât și Samsung, vor să creeze un sistem de comunicații prin satelit similar.
Știm totuși câteva detalii despre cie doi mini-sateliți. Amândoi măsoară 1,1 m x 0,7 m x 0,7 m și cântăresc câte 400 de kilograme fiecare. Sunt alimentați de câte o pereche de panouri solare cu lungimea de 8 metri. Stațiile terestre au fost stabilite în Washington, California și Texas. SpaceX va testa însă serviciul și pe niște dubițe echipate cu terminal de primire și aflate în mișcare.
„Tehnologia prin satelit poate ajunge la americanii care trăiesc în locurile rurale sau în care se ajunge greu, unde cablurile prin fibră optică și turnurile de telefonie mobilă nu ajung”, a zis Ajit Pai, președinte la Federal Communications Commission (FCC). „Și poate oferi mai multă competiție acolo unde accesul terestru la internet este deja disponibil”.