Cum au elevii români condiții mai bune în containere decât în școli

Cum au elevii români condiții mai bune în containere decât în școli
Sursa foto: Algeco
Daniel Ștefan
Daniel Ștefan
11:20 10.09.2018

Anumiți elevi din România au ajuns să învețe în containere, dar, deși pare un ghetou la prima vedere, în interior, condițiile sunt net superioare multor instituții de învățământ care stau să cadă.

Se întâmplă această „minune” (numește-o cum dorești) la Școala Generală Nr. 30 din Timișoara, unde elevii învață din această toamnă în câte 6 construcții modulare, denumite containere.

Când citești aceste rânduri, cu siguranță exclami în sinele tău: „În halul ăsta s-a ajuns?”. Da, când spui că-ți trimiți copilul la container ca să facă școală, nu doar că te rușinezi și te simți umil, dar parcă simți și o indignare greu de descris. Dar, în realitate, lucrurile nu stau chiar atât de rău pe cât par. De fapt, după cum spuneam, aceste containere oferă condiții ambientale mult mai bune decât o școală obișnuită de cartier, cu o clădire veche de 50 – 60 de ani.

Din cauza unui număr mult prea mare de copii înscriși la școală și a claselor insuficiente din Școala Generală Nr. 30, conducerea Primăriei Timișoara a luat decizia de a comanda asamblarea a 6 construcții modulare (containere), complet mobilate și echipate cu toate utilitățile și tehnologia necesară susținerii cursurilor.

„Degeaba avem noi spații excedentare la școli unde din păcate rezultatele nu sunt atât de pozitive. În acest an, am venit cu ceva inovativ pentru Timișoara, cel puțin. Avem 6 clase excepționale în construcții modulare. Li se spune containere.

Când se aude ca învață copiii în containere nu e așa plăcut, dar vă asigur că aceste containere sunt excepționale, sunt spații de învățământ excepționale din toate punctele de vedere. Avem 6 clase și alte două containere cu grupurile sanitare. Avem un nou proiect major pentru această școală.

Vom construi două noi corpuri de clădire, proiectul este excepțional, vă asigur. Am depus deja toată documentația pentru a obține fonduri europene. Estimez că în 2-3 ani școala va avea condiții excepționale. Bazinul de înot este funcțional acum.

Din păcate, au fost ceva necazuri cu el după ce l-am renovat. Acum, totul este în regulă și copiii se pot bucura și de asta”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei, pentru Opinia Timișoarei.

Cele șase containere din curtea școlii sunt dotate cu tablă interactivă, videoproiector, imprimantă, dulăpioare pentru ghiozdane şi spaţii moderne.

Acest proiect a fost implementat și în București, mai exact pentru elevii din Popești-Leordeni.

O mamă a publicat la inceputul lunii septembrie, pe pagina sa de Facebook un comentariu critic la adresa autorităților locale care n-au luat măsuri concrete de restaurare a clădirii școlii.

scoala container elevi

„Sunt mamă de nouă ani, de cel puțin șăse ani Primăria Popești-Leordeni ne «amenința» cu o grădiniță nouă cu program prelungit în locul celei vechi (instituție unde a fost și mama mea, care are acum peste 50 de ani). Aceeași clădire odioasă, neîncăpătoare și care poate oricând să cadă la un cutremur. Am riscat și mi-am dus ambii băieții acolo. M-am rugat la toți sfinții și Dumnezeii posibili să nu pice. Anul ăsta, am scăpat de stresul ăsta și cel mic merge la școală”, a spus aceasta.

„Acum trei ani, când începea cel mare școala, primarul promitea o școală nouă! Proiect care, cică, îl va implementa anul următor după alegeri. A fost votat și școala a rămas în stadiul de proiect!”, a continuat ea. „De 10 ani orașul ăsta crește alarmant la numărul de locuitori și evident e necesară atât o școală nouă cât și o grădiniță mai încăpătoare. În oraș mai există o școală și un liceu, dar asta e cea la care suntem arondați. Mă gândesc că dacă dimineața traficul nu era așa infernal, clar îl mutam în București, dar și acolo aceleași probleme”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI