Editare video pe iPhone: cum combini și decupezi clipurile cu iMovie

Un smartphone precum cel mai recent iPhone face o treabă foarte bună pe partea de captură foto/video. Ține doar de tine să înveți cum faci un pic de editare video cu iMovie, înainte să-ți postezi clipurile pe Facebook sau Instagram.

Dacă nu cumva faci un live pe Facebook sau Instagram, este foarte probabil să-ți exploatezi abilitățile de captură video cu aplicația nativă de pe iPhone. După aceea, rămâne să decupezi părțile neinterasante dintr-un clip.

Eventual, poți să combini mai multe videouri într-unul singur și să aplici câteva efecte de tranziție între ele. La final, nu te oprește nimeni să postezi rezultate pe rețeaua ta de socializare preferată sau să-l salvezi în galerie. Poate la fel de bine să ajungă și pe YouTube. Ține doar de tine ce vrei să faci cu el.

Înainte de orice, ai nevoie de iMovie. Aplicația poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore, dar dacă vrei să te arunci la proiecte mai complexe, o poți găsi și în Mac AppStore. În ambele cazuri este gratuită.

Pornește iMovie pe iPhone și alege să creezi un proiect nou cu un tap pe + în stânga sus. Optează pentru un film. Așteaptă câteva momente până când îți sunt indexate toate clipurile și fotografiile de pe mobil. Opțional, poți apăsa în stânga ca să vezi doar clipuri video sau fotografii.

Fă un tap pe clipurile pe care le dorești inserate în film. Dacă tragi de marginile galbene din stânga și din dreapta, poți decupa clipul și poți rămâne în colajul final doar cu segmentul care te interesează. Dacă ești mulțumit de ce ai ales, bifează clipul sau clipurile dorite.

La final, apasă la bază pe Creați un film. Elementele alese de tine vor fi inserate în clipul final în ordinea în care au fost bifate. Cu un tap pe oricare dintre ele, le poți decupa și poți aplicaa efecte de tranziție interesante. Când ai terminat, apasă pe OK în stânga sus.

Cu clipul în fața ochilor, poți apăsa pe butonul din centru jos pentru exportare în format HD, Full HD sau SD direct pe Facebook, Instagram, email sau orice altă aplicație. Salvarea în galeria telefonului reprezintă de asemenea o variantă.