27 iun. 2018 | 10:13

Eclipsa de Lună: când are loc cea mai lungă eclipsă din acest secol

ACTUALITATE
Eclipsa de Lună: când are loc cea mai lungă eclipsă din acest secol

Eclipsa de Lună care va avea loc în viitorul destul de apropiat este și una specială, așa că n-ai vrea să o ratezi.

Încă suntem la începutul secolului 21, însă deja avem parte de cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol, un eveniment astronomic pe care îl poți vedea chiar și din România. Eclipsa totală va avea o durată totală de o oră și 43 de minute, iar în timpul acesteia, Luna va căpăta o culoare roșiatică. În plus, întregul eveniment se va desfășura pe o durată de aproape 4 ore.

Eclipsa de Lună va fi vizibilă în totalitate în jumătatea estică a Africii, în Orientul Mijlociu și în peninsula indiană. În România, aceasta va fi vizibilă parțial. Americanii nu se vor putea bucura de eveniment. De eveniment te vei putea bucura pe 27 iulie. Eclipsa totală va fi vizibilă între 22:30 și 00:13.

De ce este cea mai lungă eclipsă de lună

Durata unei eclipse lunare e influențată de poziția Lunii atunci când trece prin umbra Pământului, care are o formă de con și se extinde în direcția opusă Soarelui. Dacă Luna trece mai aproape de centrul acestui con, eclipsa va dura mai mult decât de obicei.

În plus, Luna va fi la o distanță ceva mai mare de Pământ în cadrul acestei eclipse. De aceea, satelitul va părea ceva mai mic decât de obicei și îi va lua mai mult timp să treacă prin umbra planetei.

Luna va căpăta o culoare roșiatică sau chiar ruginie în timpul eclipsei în loc să devină complet întunecată. Asta se întâmplă deoarece o parte din lumina solară care trece prin atmosfera Pământului este curbată pe marginea planetei și ajunge mai departe, pe Lună.

De asemenea, atmosfera dispersează lumina cu lungime de undă redusă (nuanțe de albastru sau verde), așa că rămâne cea cu lungime de undă mai mare, cum este nuanța roșie.