Dronele vor avea numere de înmatriculare și vom avea toți de câștigat
Dronele au fost responsabile de un număr surprinzător de mare de incidente negative în ultimii ani, dar proprietarii lor vor fi mai ușor de identificat.
Este ușor să fii fascinat de drone. În contextul în care găsești unele cu abilități spectaculoase de captură și ai avut din totdeauna o fascinație pentru pilotaj, ar fi păcat să nu vezi de deasupra cartierul prin care îți desfășori cea mai mare parte a activităților. Din păcate, unii folosesc dronele într-un mod inconștient. S-au înregistrat mai multe situații în care posesorii unor astfel de echipamente le-au pilotat către aeroporturi sau alte spații în care pot provoca evenimente dezastruoase.
Atât în România, cât și în afară, dacă te gândești să investești într-o dronă mai mare de câteva sute de grame, trebuie să o înregistrezi la autoritatea de aeronautică. În SUA, este vorba de FAA sau Federal Aviation Administration. În urma respectivului gest, drona ta are parte de un cip de identificare și un cod personalizat. Problema cu respctivul cod este că poate fi ascuns în interiorul dronei, iar în cazul în care gadgetul zburător a provocat un accident și a zburat de la locul faptei, ajunge să fie imposibil să identifici responsabilul.
Conform celor de la Bloomberg, în SUA se ia foarte în serios posibilitatea implementării unor plăcuțe de înamtriculare atașate dronelor. Acelea se vor putea vedea de la distanță și vor facilita identificarea posesorului într-un timp scurt. Dacă drona cu pricina este la distanță mare, s-ar putea să ai nevoie de binoclu pentru a o identifica. Chiar și în acele condiții însă, sistemul va fi mult mai eficient decât cel de la ora actuală.
”Această acțiunea va obliga proprietarii de aeronave de mici dimensiuni să afișeze identificatorul unic alocat de FAA, după finalizarea procesului de înregistrare, pe suprafața externă a aeronavei. Proprietarii de aeronave mici nu vor mai avea voie să ascundă identificatorul unic în interiorul unui compartiment.” Momentan, proiectul legislativ nu a fost aprobat pentru implementare, dar ideea are mari șanse să fie introdusă în scurt timp și în alte teritorii.