Drona-spion care poate să zboare un an fără oprire
O dronă-spion care ar putea să stea pe cer chiar și un an, fără să aibă nevoie de pauze, ar putea intra în dotarea armatei britanice în viitor.
Aeronava fără pilot (UAV), folosește energie solară pentru a-și alimenta motoarele pe timp de zi, dar și pentru a-și încărca bateriile, care vor fi folosite pe timp de noapte. Aeronava este cunoscută ca Phasa-35 și ar putea fi folosită, într-o zi, pentru supraveghere dar și pentru comunicații. Drona ar putea zbura la altitudini de până la 21.000 de metri.
Prima dronă este deja în lucru și ar trebui să fie gata pentru teste în 2019, conform BAE Systems, dezvoltatorul aeronavei. Inginerii de aici au anunțat că vor colabora cu Prismatic pentru a crea aparatul de zbor. Cunoscută și ca High Altitude Low Energy – HALE (altitudine ridicată, energie redusă), aeronava este o alternativă mult mai ieftină la sateliții clasici.
Phasa-35 folosește baterii care pot rezista perioade îndelungate și celule solare ultra-ușoare, pentru a-și asigura autonomia de zbor de până la 12 luni. Aceasta ar urma să aibă o anvergură a aripilor de 35 de metri, iar greutatea totală este de doar 150 de kilograme. Aplicațiile unei asemenea drone sunt destul de diverse, aceasta poate fi folosită pentru apărare, securitate, supraveghere dar și în alte scopuri, non-militare.
O dronă la scara 1:4 a efectuat cu succes un zbor în 2017, iar Prismatic și BAE Systems vor să ducă acum tehnologia mai departe. Scopul final al colaborării este crearea unui UAV HALE propulsat de energie solară care să poată fi vândut în serie.
Michael Christie, director de strategie al BAE Systems, spune că ”suntem bucuroși să investim în acest program, ca parte a strategiei noastre pe termen lung de explorare a noilor tehnologii și soluții aeriene și spațiale”.