Condamnarea lui Dragnea, văzută de străini: „Decizia îi va slăbi puterea”

Condamnarea lui Dragnea, văzută de străini: „Decizia îi va slăbi puterea”

Pe 21 iunie, Liviu Dragnea și-a așteptat și aflat sentința. Șeful PSD este condamnat la trei ani și șase luni de închisoare. Iată cum a fost descris momentul în presa internațională.

Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi șase luni de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă, ceea ce înseamnă că va face apel, iar procesul se va mai întinde până la finalul anului.

Pe 21 iunie, judecătorii Instanţei Supreme au decis că Liviu Dragnea se face vinovat de instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive. El a fost achitat în cazul falsului intelectual. Procurorii DNA au cerut șapte ani și jumătate de închisoare pentru el.

Ce a scris presa internațională despre condamnarea lui Liviu Dragnea

„Analiștii susțin că decizia curții, cel mai probabil, îi va slăbi puterea de-a influența politicile naționale împreună cu guvernul condus de Viorica Dăncilă. Curtea i-a permis însă lui Dragnea apelul înainte să-l trimită la închisoare”, a scris Deutsche Welle.

„Dragnea, care-i și președintele Camerei Deputaților din Parlament, e considerat unul dintre cei mai puternici politicieni din țară. «Cred cu tărie în nevinovăția mea», a declarat pentru Politico într-un interviu. […] Dragnea avea deja o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a măsluit referendumul din 2012 pentru suspendarea președintelui. Sentința de atunci l-a împiedicat să devină premier […]”, a scris Politico.

„Dragnea a fost factorul cheie de decizie de când [partidul său] a câștigat alegerile din 2016, în ciuda incapacității de-a conduce guvernul din cauza unei condamnări precedente pentru fraudă electorală. […] Decizia de acum vine pe fondul unor proteste la care au participat mii de români față de corupția din PSD și din guvern”, a scris Radio Europa Liberă.

„Decizia a fost întâmpinată cu bucurie de mulțimea adunată în București, unde manifestațiilor anti și pro guvern au adunat mii de oameni în stradă în ultimele săptămâni. Condamnarea ar putea duce la tensiuni politice în România, unde PSD se pregătește să-l suspende pe președintele Klaus Iohannis și să revoce procurorul-șef al DNA, o instituție care a contribuit la condamnarea a sute de politicieni și oameni din funcții publice în ultimii ani”, a scris The Guardian.

[readmore]

„Dezbaterile despre lupta anticorupție într-una dintre cele mai instabile țări din Europa au dominat scena politică din România […], unde magistrații s-au plâns de presiuni politice. […] La începutul lui 2017, demersurile coaliției de guvernare condusă de Dragnea de a slăbi lupta anticorupție a dus la cele mai mari proteste”, a scris Reuters.

„Încă de când PSD a ajuns la putere la finalul lui 2016, Dragnea a condus lupta partidului față de ceea ce numește abuzurile justiției. Parlamentul României, dominat de PSD, a votat în această săptămână un număr de modificări controversate la codul de procedură penală despre care criticii susțin că opresc lupta anti-corupție și sunt create pentru a-l ajuta pe Dragnea”, a scris AFP.

Citește și: