22 iun. 2018 | 10:27

Ce pedeapsă a primit Dragnea și ce se întâmplă de acum înainte

Generalist
Ce pedeapsă a primit Dragnea și ce se întâmplă de acum înainte

Pe 21 iunie, șeful PSD și-a așteptat sentința. După aproape o oră cât a durat citirea sentinței, s-a aflat ce pedeapsă a primit Dragnea.

Liviu Dragnea a închis lista celor 11 inculpați condamnați în primă instanță în acest dosar de corupție al angajările fictive. Cea mai mare curiozitate a fost: ce pedeapsă a primit Dragnea? Liderul PSD a fost condamnat la trei ani şi șase luni de închisoare cu executare. Singurul detaliu de care trebuie să mai ții cont e acesta: sentința nu este definitivă.

În acest dosar, judecătorii Instanţei Supreme au decis că Liviu Dragnea se face vinovat de instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive. El a fost achitat în cazul falsului intelectual. Procurorii DNA au cerut șapte ani și jumătate de închisoare pentru liderul PSD în acest dosar.

Dosarul acesta e cunoscut și sub numele „Bombonica”, după numele fostei soții a lui Dragnea. Nici ea n-a scăpat de-o pedeapsă. Bombonica Prodana a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei și ce-a ajutat-o a fost că a achitat parte importantă din prejudiciu (estimat de procurorii DNA la peste 100.000 de lei).

Ar trebui să mai știi că, membri completului de trei judecători al Instanței Supreme din secția penală au dispus anularea suspendării executării pedepsei pe care Liviu Dragnea a primit-o în dosarul „Referendumul”. Acel verdict a venit în 2016 și nu i-a permis să ocupe funcția de premier, după ce PSD a câștigat alegerile din decembrie 2016. Pedeapsa primită atunci de Dragnea a fost de doi ani închisoare cu suspendare.

Ce se întâmplă în cazul lui Dragnea după ce a primit această pedeapsă

Cum ziceam la început, decizia nu e definitivă. Asta înseamnă că șeful PSD încă se mai bucură de prezumția de nevinovăție. El are la dispoziție o cale de atac, iar procesul ar urma să fie judecat în fața completului de cinci judecători.

Atât procurorii anticorupție, cât și ceilalți inculpați condamnați pot să conteste decizia. Verdictul final, după care pedeapsa lui Liviu Dragnea va fi definitivă, va fi dat de completul de cinci judecători ai Instanței Supreme. Asta în condițiile în care ar urma un proces în care aproape obligatoriu s-ar readministra probe, s-ar reaudia martori și atunci verdictul final s-ar da în urma judecării.

Ce pedepse au mai fost date în cazul dosarului în care Dragnea a fost condamnat

Pe 21 iunie, la ora 17.18, judecătorii au încheiat deliberările în dosarul angajărilor fictive în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu.

[readmore]

Primele decizii în cazul foștilor factori de decizie la DGASPC Teleorman. Astfel, Floarea Alesu, fosta directoare a DGASPC Teleorman, a fost condamnată la trei ani și șapte luni de închisoare cu executare. În acest caz a fost anulată condamnarea cu suspendare într-un alt dosar și va executa trei ani de închisoare și un spor de șapte luni.

Rodica Milos, fosta directoare executivă a DGASPC Teleorman, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Apoi, Olguța Șefu, fosta directoare executiv-adjunctă de la DGSAPS Teleorman, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Ea a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu și un an de închisoare pentru fals intelectual. Au fost contopite.

Ionel Marineci, fostul șef de serviciu DGASPC Teleorman, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Valentina Marica, fostă şefă de serviciu DGASPC Teleorman, a fost condamnată la trei ani cu suspendare.

Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, a scăpat doar cu amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei.

Claudiu Balaban, fost șef de serviciu DGASPC Teleorman, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Gheorghe Nicușor a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare. Stoica Niculina a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare.

Fostă secretară PSD Teleorman, Adriana Botorogeanu: doi ani de închisoare cu suspendare.