04 ian. 2018 | 18:30

Cel mai dur material din lume face de râs diamantele

ACTUALITATE
Cel mai dur material din lume face de râs diamantele

În timp ce vestele anti-glonț tind să fie groase și destul de greoaie, acest lucru s-ar putea schimba odată cu acest nou material descoperit, care pare să fie mult mai eficient.

Cercetarea efectuată de Universitatea din New York, condusă de profesorul Elisa Riedo, a stabilit că două straturi de grafen stivuite se pot întări la o consistență asemănătoare diamantului la impact.

Grafenul este alcătuit din doi atomi de carbon legați împreună într-un model hexagonal, de tip fagure de miere. Printre altele, este și cel mai puternic material din lume. Cunoscut sub numele de diamină, noul material este format din doar două coli de grafen, pe un strat de carbură de siliciu. Este descris ca fiind la fel de ușor și flexibil ca folia, în starea sa normală. Când presiunea mecanică bruscă este aplicată la temperatura camerei, totuși, devine temporar mai greu decât diamantul.

Materialul a fost conceput de profesorul asociat Angelo Bongiorno, care a dezvoltat modele pe calculator, care au indicat că ar trebui să funcționeze, atât timp cât cele două foi sunt aliniate corect. Riedo și colegii au efectuat teste pe eșantioane de diamante, care au susținut concluziile lui Bongiorno.

Interesant este că efectul de întărire are loc doar atunci când se utilizează două coli de grafen, nici mai multe nici mai puține. Grafenul subțire prezintă proprietăți mecanice fascinante, deși duritatea și rigiditatea transversală sunt inferioare celor din diamant. Până în prezent, nu a existat o demonstrație practică a transformării grafenului în mai multe straturi.

Astfel, această lucrare este prima care atestă că, la o temperatură a camerei și după ce două straturi de grafen sunt aliniate, el prezintă o rigiditate transversală și o duritate comparabilă cu diamantul, rezistență la perforație cu diamant și prezintă o scădere reversibilă a conductivității electrice la indentarea cu acesta.