Descoperirea care schimbă tot ce știi despre originea omului
Arheologii au făcut o descoperire uimitoare în nordul Africii, care ar putea schimba complet toate informațiile modeste pe care le știm despre originea omului.
Evoluționiștii, dar și adepții altor teorii științifice au căzut de acord cândva că Africa este “leagănul umanității”. Primii umanoizi ar fi apărut (nu se știe cum) undeva în estul Africii, iar de acolo, de-a lungul milioanelor de ani, s-au răspândit și în alte zone ale continentului, inclusiv în nord.
O descoperire arheologică recentă arată însă că primii hominizi s-au stabilit în nordul Africii mai devreme decât au crezut până acum cercetătorii.
În acest areal, arheologii au descoperit mai multe artefacte și oase de animale care prezintă urme de tăieturi și zgârieturi care demonstrează că acolo au trăit oameni care deja consumau și poate chiar vânau animale și nu erau niște simpli vegetarieni sau hoitari.
Obiectele și oasele au fost descoperite pe teritoriul actualei Algerii, iar unele sunt datate acum 1,9 milioane de ani, iar altele până la 2,4 milioane de ani vechime.
Printre cele mai vechi obiecte din piatră și oase (2,6 milioane de ani) au fost descoperite în estul Africii, în Etiopia. Rămân în continuare cele mai vechi artefacte, dar este uimitor că unele aproape la fel de vechi au fost descoperite și în nordul continentului, unde s-a crezut că hominizii au ajuns destul de târziu.
Descoperirea ne ajută să înțelegem că primii oameni din Africa au fost mai răspândiți decât s-a știut până acum. Nu doar estul Africii este “leagănul umanității”, ci întregul continent. Și, desigur, să redescoperim că știm atât de puține despre noi, ca specie.
Arheologii studiază nordul Africii de două decenii și, de-a lungul anilor, au observat că obiectele n-au fost aduse din altă parte, ci par a fi confecționate în acele regiuni. Materialele din care sunt făcute, calcar și piatră, se regăsesc în acel areal, deci oamenii care le-au confecționat și le-au utilizat aparțin, cel mai probabil, aceleiași specii care a fost descoperită în est.
În plus, oasele din siturile arheologice aparțin mai multor tipuri de animale (mastodonți, mamuți, cai, rinoceri, hipopotami, antilope, porci, chiar și hiene și crocodili), ceea ce demonstrează că primii hominizi aveau o dietă carnivoră foarte variată.
Probabil, abia prinseseră gustul sângelui și al cărnii și se aflau în etapa experimentării. Siturile arheologice sunt acum un adevărat bufet suedez, dacă e să credem că și mâncau aceste animale.
În ceea ce privește uneltele găsite, este vorba despre obiecte folosite pentru tăierea cărnii, pentru tocat, pisat și eviscerat. Hominizii respectivi deja își luau în serios rolul de măcelari, iar zgârieturile lăsate pe oasele de animale întăresc această idee.
Cercetările continuă și vor fi scoase la lumină mai multe fosile și obiecte preistorice. Totuși, chiar și cei mai inteligenți oameni de azi nu pot decât să-și dea cu părerea, să emită teorii și să utilizeze tehnologia ca să ieșim cât de cât din “noaptea” necunoașterii absolute.