19 mart. 2018 | 13:52

De ce se tem specialiștii că România devine deșert

ACTUALITATE
De ce se tem specialiștii că România devine deșert
Click

Viitorul climatic al României este unul sumbru din cauza încălzirii extreme a vremii. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a prezentat un raport climatologic care susține acest fapt.

În mare, raportul demonstrează că țara noastră a intrat într-un proces ireversibil de încălzire extremă care aduce cu sine numai probleme. Meteorologii atenționează că în următoarele decenii România se va confrunta cu fenomene climatice ieșite din comun. Cea mai îngrijorătoare previziune este că zone întinse ale țării se vor transforma în deșert.

Prognozele pe termen lung, influențate de încălzirea globală, arată o intensificare a valurilor de căldură și înmulțirea nopților tropicale. Acestea sunt urmări ale gazelor cu efect de seră care generează creșterea temperaturilor.

Temperaturile medii au crescut treptat în perioada 2012 – 2017, iar climatologii spun că această tendință va continua. Ei afirmă că până în anul 2050 temperatura medie anuală a aerului din România, va crește cu o valoare cuprinsă între 2,5 și 3,5 grade Celsius. Aceasta este o creștere semnificativă, deoarece între 1981 și 2015 temperaturile au crescut cu 0,5 grade Celsius.

40 de grade Celsius în România? Un fleac peste 30 de ani

În prezent, temperaturile de 37 de grade în zilele caniculare ni se par mari, însă, peste 30 de ani, temperaturile de 40 de grade vor deveni obișnuite. De asemenea, peste 20-30 de ani, țara noastră va avea un regim secetos extrem.

Și iernile vor avea de suferit, acestea vor fi mai călduroase, în medie, cu 3 grade Celsius, în comparație cu cele din ultimii 30 de ani. În plus, România se va confrunta cu ani întregi de secetă. Dacă în intervalul 1961-2010 s-a înregistrat o secetă pedologică moderată și puternică, perioada 2021-2050 anunță o secetă pedologică extremă și puternică, care va afecta cu precădere agricultura. „Temperaturile extreme, valurile de caniculă și chiar inundațile vor determina reducerea producției agricole la nivel mondial cu până la 50%, în 2050”, a declarat Elena Mateescu.

Aceasta le recomandă agricultorilor să își adapteze tehnologiile la schimbările climatice din viitor. Punctul critic va fi atins în 2100. Prognozele indică că România se va confrunta atunci cu fenomenul de deșertificare. Terenurile de la șes vor fi afectate de aridizare, ca în Sahara, iar deșertificarea va duce și la dispariția speciilor.

Fenomenele extreme divin fenomene obișnuite

În viitor, este probabil să ne confruntăm cu tot mai multe fenomene de genul tornadelor și vijeliilor. Elena Mateescu a menționat că aceste fenomene la scară locală şi aceste circulaţii rapide sunt din ce în ce mai frecvente în România şi nu exclude că vom avea parte de ele şi în viitor.

În ceea ce privește vremea din această primăvară, meteorologii spun că, în aprilie, temperaturile medii vor fi de 10 grade, iar în mai de 15 grade Celsius. Precipitațiile vor crește în aceste luni, de la 38 l/mp în martie, la 66 l/mp în mai. Lunile de vară vor fi deosebit de călduroase, cu precădere în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat și Crișana și, în plus, se va instala seceta pedologică extremă.