De ce explodează bateriile telefoanelor și cum poți să previi asta
Bateriile telefoanelor sunt mult mai bune decât în trecut, dar încă sunt departe de a fi perfecte. Una din probleme e că în anumite condiții pot exploda, cum s-a întâmplat la Samsung Galaxy Note 7.
Gândul că bateria telefonului ar putea exploda, face pe oricine să se simtă mai puțin confortabil, dar nu trebuie să te îngrijorezi. E important să știi câteva noțiuni teoretice despre felul cum funcționează.
După cum probabil știi, bateriile litiu-ion sunt cele mai bune în momentul de față. Sunt ușoare, pot avea forme extrem de compacte și încorporează o cantitate mare de energie. Uneori, însă, s-a întâmplat ca astfel de baterii să explodeze, deci pot fi, în anumite condiții, aproape la fel de periculoase precum cele pe nichel sau predecesoarele.
Incidentele s-au petrecut nu doar la țigările electronice, ci și la telefoane, unde sarcina este mai mare. Pe măsură ce ecranele telefoanelor devin mai mari, este nevoie și de o cantitate de energie substanțială pentru a oferi autonomie pentru măcar o zi.
Până acum, am reușit să folosim circa 90% din potențialul maxim al duratei de viață și a performanțelor unei baterii litiu-ion. Sigur, sună foarte bine când exprimi asta în cifre, dar în viața reală lucrurilor stau uneori diferit.
S-a creat multă vâlvă în urmă cu câțiva ani, când bateria telefonului unui brand de top, Samsung, a explodat. Ai acea senzație firească ce te face să te întrebi: dacă nici în cele mai mari companii nu mai poți avea încredere, atunci în cine? Dar situația nu e chiar așa cum pare. Da, în astfel de situații, producătorul poartă principala vină, pentru că el trebuie să se asigure că astfel de riscuri sunt infime. Dar, pe de altă parte, mai contribuie și modul în care ne folosim telefoanele, pentru că tindem să cerem prea mult de ele sau nu suntem atenți la felul în care le reîncărcăm.
Cum funcționează o baterie litiu-ion
Dacă vrei să înțelegi de ce pot exploda, trebuie să știi cum funcționează aceste baterii. În fiecare baterie există doi electrozi, denumiți și conductori electrici, aflați la poli opuși. Unul dintre electrozi se numește catod și conține ioni încărcați pozitivi. Catodul este plin cu litiu, deci este cel în care este stocat „combustibilul” bateriei. Celălalt electrod se numește anod și conține ioni încărcați negativ.
Atunci când bateria se încarcă, ionii de litiu trec din catod în anod. Când folosim telefonul, deci când consumăm energie, ionii de litiu se mută în sens opus decât cel al încărcării, deci dinspre anod, înapoi în catod. Între cei doi electrozi se află niște substanțe chimice denumite electroliți și au rolul conductor al curentului. Acești electroliți trebuie să asigure o tranziție mai rapidă a ionilor din electrozi și trebuie să-i separe cât mai bine. Dacă se ating, energia este redirecționată către electroliți și așa se produce explozia.
Așa s-a întâmplat la Galaxy Note 7, din cauza unei erori a producătorului, care n-a izolat suficient de bine cei doi electrozi.
Ce trebuie să faci pentru a preveni explozia unei baterii
După cum îți dai seama, electroliții nu sunt deloc stabili, iar încărcările rapide implică tranziția foarte rapidă a ionilor între electrozi, ceea ce crește instabilitatea. Știi că vorbeam la un moment dat de moduri de a încărca bateria mai repede. Încărcarea rapidă e utilă, dar nu e și benefică.
De asemenea, dacă în mediul în care se încarcă bateria e foarte cald, riscul incendiului sau chiar al exploziei crește substanțial. Niciodată să nu încarci telefonul sau orice altceva în soare (indiferent de anotimp). Bateriile se încălzesc oricum în intervalul încărcării.
Supraîncărcarea este un alt factor generator de riscuri. Da, toți spun că bateriile litiu-ion sunt programate să oprească încărcarea când s-a atins procentul 100%. Totuși, curentul electric continuă să intre în baterie.
Bateria este ca o bandă de cauciuc (elastic). Supraîncărcarea presupune lărgirea benzii elastice. La început rezistă, dar în timp, acel cauciuc va ceda. Încearcă să nu lași telefonul la încărcat peste noapte. Sunt prea multe ore pentru o baterie care se încarcă suficient de bine și în 45 de minute.
Dacă te întrebi cât de periculoasă poate fi explozia unei baterii, aruncă o privire pe articolul de pe Android Center. Deflagrația nu e ca a unei grenade cu defragmentare (deși se aseamănă…), însă va produce destule pagube în jur. Primul afectat vei fi chiar tu, dacă ții în acel moment telefonul în mână. Explozia bateriei distruge instantaneu carcasa gadgetului, ecranul și circuitele din interior. Cel mai rău e când poate să producă și un incendiu dacă în jur se află materiale inflamabile.
Și încă ceva: nu lăsa nesupravegheată o baterie aflată la încărcat. Nu pune telefonul la încărcat și să pleci apoi pe-afară. Mai bine oprește-l și încarcă-l când ai posibilitatea să-ți mai arunci o privire la el din când în când. Nu e o bombă cu ceas, dar curentul electric e imprevizibil. Iar în România, chiar sunt probleme serioase cu energia electrică.