Ford amenință Dacia: mașina românilor este pusă în dificultate
Poziția Dacia pe piața românească este amenințată de Ford, care trece printr-o dezvoltare tot mai bună. Anul 2018 se anunță a fi mai profitabil decât anii precedenți pentru Ford, anul acesta obține un profit uriaș de la reprezentanța sa din România, iar cifra este în continuă creștere.
Ford are mare succes în România, iar asta se observă și din cifrele care arată profitul obținut de fabrica de la Craiova. După rezultatele bune obținute în 2016 și 2017, Ford România urmează să aibă încă un an cu bilanț pozitiv.
În 2017, bilanțul raportat de companie la Ministerul Finanțelor Publice arăta o cifră de afaceri de aproape 5 miliarde de lei, cu un profit net de peste 95 de milioane de lei. Ambele valori au fost mult mai mari decât cele din anul precedent.
Mai exact, potrivit datelor oferite de Capital, Ford România a obținut anul trecut un profit net de 95.467.314 de lei, în creștere de la 29.022.551 de milioane de lei raportați în 2016. Ford este al doilea producător important în România și face concurență serioasă celor de la Dacia. Ford și-a mărit constant și numărul de angajați: de la 2.623 de persoane în 2016, la 3.201 de persoane în 2017.
Pe 22 mai, Ford a anunțat noi schimbări pentru acest an, care urmează să-i ofere un nou salt pe piața din România. Pe lângă producția de motoare și vehicule EcoSport, la uzina de la Craiova a fost anunțată intrarea în producție a unui al doilea automobil.
Potrivit anunțului făcut de Capital, Ford a făcut anul acesta o investiție suplimentară de 200 de milioane de euro pentru uzina de la Craiova și adăugarea unui număr de 1.500 de locuri de muncă pentru producția noului model.
Noul autoturism se va alătura actualului SUV de clasă mică Ford EcoSport, produs deja la Craiova. Totalul investițiilor făcute de americani în România din 2008 până în prezent ajunge la 1,5 miliarde de euro. Au fost puse la socoteală și cele 200 de milioane de euro suplimentate anul acesta.
Compania a adus și câteva îmbunătățiri Uzinei de Asamblare a Vehiculelor, prin instalarea a peste 550 de roboți pentru secțiile de Vopsitorie, Montaj General și Caroserie.
Cele 1.500 de locuri de muncă sunt disponibile pentru operatori de bază și calificați pentru al treilea schimb. Americanii aveau deja vreo 4.400 de angajați la nivel global. Prin suplimentarea locurilor de muncă, numărul angajaților ar putea ajunge la 5.900 de persoane.