17 feb. 2018 | 14:00

Cercetătorii au inventat „cutia neagră” care îți înregistrează celulele din corp

ACTUALITATE
Cercetătorii au inventat

Așa cum avioanele au cutii negre care înregistrează parcursul zborului, și celulele corpului ar putea avea parte de un asemenea tratament.

Corpurile noastre sunt alcătuite din trilioane de celule, împărțite în câteva sute de tipuri, iar fiecare dintre aceste tipuri îndeplinește anumite funcții. Formarea de țesuturi, reproducerea și lupta cu infecțiile sunt doar câteva exemple de asemenea funcții.

Cu toate acestea, nu știm foarte bine ce se întâmplă în interiorul celulelor, dar cercetătorii de la Broad Institute, MIT și Harvard, au creat un fel de cutie neagră pentru celule umane și bacteriene. O asemenea cutie neagră celulară poate stoca evenimente din viața unei celule.

Cercetătorii au creat două sisteme, CAMERA 1 și CAMERA 2, având la bază componente CRISPR, acesta fiind un sistem de editare genetică.

Cu sistemul CAMERA 1, oamenii de știință au injectat elemente de ADN, denumite plasmide, în celule bacteriene. Aceștia au folosit două tipuri de plasmide, cu aceeași origine, dar cu mici diferențe, pe care celulele le pot replica. În general, o celulă încearcă să mențină un număr similar de copii totale ale plasmidelor. Dacă una dintre plasmide este redusă, celula va produce mai mult din cealaltă.

Folosind această metodă, cercetătorii pot deduce dacă celula a fost expusă la o oră sau două de semnal care să-i afecteze producția de plasmide, sau dacă semnalul avea 50 sau 70% putere.

În cazul sistemului CAMERA 2, au fost folosiți editori bazali pentru a înregistra evenimente celulare, ca schimbările în secvența ADN. Când anumite semnale apar, editorii bazali schimbă elemente din ADN în locuri anume. Cu acest sistem, cercetătorii pot înregistra expunerea celulei la antibiotice, la nutrienți, la viruși și chiar la lumină.

Astfel de sisteme de înregistrare au mai existat în trecut, dar cele două metodologii actuale aduc progrese importante, deoarece combină funcții anterioare, cum ar fi înregistrarea intensității semnalului unei celule, înregistrarea mai multor semnale simultan, înregistrarea ordinii semnalelor și nu numai.

Oamenii de știință implicați în proiect speră că un tărâm până acum neexplorat al biologiei ar putea fi adus la lumină.