23 apr. 2018 | 20:35

Tastatura e mai murdară decât toaleta. Cât de des trebuie să o cureți

ACTUALITATE
Tastatura e mai murdară decât toaleta. Cât de des trebuie să o cureți

Știința ne spune că tastatura computerului este probabil mai murdară decât un scaun de toaletă. De fapt, un studiu a constatat că un birou normal are de 400 de ori cantitatea de bacterii găsită pe un scaun de toaletă.

Scaunul toaletei conține în jur de 50 de bacterii pe metru pătrat. Nu poți spune asta și despre biroul pe care ții computerul sau, mai ales, despre tastatura acestuia. Un spital din Chicago a descoperit că tastaturile din instituție au avut tulpini de Staphylococcus rezistente la medicamente.

Un alt spital din Olanda a studiat 100 de tastaturi și a constat că 95 dintre ele au avut rezultate pozitive în ceea ce privește testele pentru Streptococcus, Staphylococcus și alți agenți patogeni, făcându-le cele mai murdare suprafețe din unitatea de terapie intensivă.

Având în vedere cât de frecvent folosim computerele, este de înțeles că murdăria se adună constant între taste. Fie că mănânci în fața calculatorului, fie că ai mâncat în bucătărie, dar te-ai întors într-un suflet să scrii ceva la tastatură, diferite bacterii se adună fără să-ți dai seama. Să nu mai vorbim că strănuți și tușești deseori pe taste.

Astfel, majoritatea microbiologilor sunt de acord că toată lumea ar trebui să-și șteargă biroul și tastatura cel puțin o dată pe săptămână. Totuși, medicii și asistentele de la Centrul Național pentru Cercetare și Sănătate (NCHR) spun că tastaturile spitalelor ar trebui dezinfectate cel puțin o dată pe zi.

În schimb, dacă ai un computer personal și nu îl folosesc mai mulți oameni zilnic, iar bacteriile de pe tastatură vin de pe mâinile și degetele tale, te poți rezuma doar la o curățare zdravănă pe săptămână. În plus, curățarea și dezinfectarea tastaturii sunt chiar simple.

Închide computerul și deconectează-l înainte să începi dezinfectarea. Apoi, scapă de crustele și granulele lipicioase de pe tastatură cu un spray cu aer comprimat. Experții mai recomandă să folosești o soluție cu apă și alcool pe care să o aplici folosind o cârpă din microfibră.

Dacă tot ești la acest capitol, n-ar fi rău să-ți treci și smartphone-ul printr-un astfel de proces de curățare și dezinfectare. Dacă pe tastele computerului se adună atât de multe bacterii, imaginează-ți câte bacterii se află pe telefonul pe care îl poți oriunde cu tine.