09 sept. 2018 | 16:44

Cum îți îndobitocește social media copilul dincolo de orice speranță

ACTUALITATE
Cum îți îndobitocește social media copilul dincolo de orice speranță
Videoblocks

Am mai vorbit și înainte despre felul în care creștem o generație obsedată de tehnologie fără șanse în lumea reală. Se pare că cei mici, pe măsură ce cresc, pot rămâne cu mentalitatea unor copii de trei ani din pricina folosirii excesive a telefoanelor.

Poate ai văzut, poate nu, dar copiii au tendința de a face un adevărat scandal când părinții lor nu le fac pe plac și le iau telefonul din mână. Ce nu realizează părinții este că de fiecare dată când le dau copiilor telefonul să se joace este ca și cum le-ar oferi o sticlă de vin sau un gram de cocaină, după cum a explicat Harley Street, specialistă la clinica de dezintoxicare Mandy Sagliari, pentru Independent.

Efectul pe care îl are tehnologia asupra minții umane este măsurabil însă. Nivelul de atenție al oamenilor a scăzut de la 12 secunde (cât era în 2000) la 8 secunde (în 2013), conform National Centre for Biotechnology Information. Mai mult, un studiu a arătat că elevii de școala primară considerați dependenți de internet au dat dovadă de mai multe simptome de ADHD.

Care este reversul acestui nivel scăzut de atenție totuși? Un studiu arată că acei copii cu un grad mai mare de atenție sunt mai predispuși să facă o facultate și să o termine până în 25 de ani, spre deosebire de cei cu un grad mic de atenție.

Un alt studiu arată că utilizarea excesivă a social media poate afecta maturitatea și felul în care se dezvoltă copiii, aceștia putând rămâne cu relicvele de comportament ale unui puști de trei ani. Cu cât sunt expuși copiii mai mult mediului digital, cu atât mai puțin ajung să gândească singuri, să empatizeze și să comunice unii cu alții.

Baroness Susan Greenfield, cercetătoare la Universitatea Oxford, a explicat cum senzația de gratificare instantanee pe care o simt copiii prin intermediul social media și al jocurilor îi face pe aceștia să aibă nevoie de ceva care să îi distragă în fiecare moment, astfel încât să nu aibă vreun proces interior de gândire, după cum arată Heart.

„Eu prezic că oamenii vor ajunge precum niște copii de trei ani: emotivi, doritori să își asume riscuri, cu abilități sociale proaste, o identitate personală slabă și capacitate mică de atenție”, a explicat Greenfield, potrivit Telegraph. „Oamenii au nevoie acum de stimulare constantă din mediul lor în fiecare moment… ei nu mai pot să pătrundă în propria lor minte, să gândească lateral și să aibă propriile lor gânduri”.

Sugestia cercetătoarei pentru părinți este să îi implice pe copii în activități care au un început, mijloc și un sfârșit. Printre acestea, ea a sugerat citirea de cărți, practicarea unui spor și grădinăritul. „Oferă-le o cutie cu care să joace în loc de un X-Box, pentru a-și putea folosi imaginația”, a mai zis Greenfield. „Dacă te uiți la un copil care citește povești, poți observa că asta le oferă un grad mai mare de atenție”.

Pentru a combate efectele negative, responsabilitatea cade pe umerii părinților. Aceștia trebuie să stabilească reguli clare, după cum subliniază My Tutor – precum lipsa de telefoane la masă sau înlocuirea laptop-ului cu o carte în momentele de relaxare – dacă vor să îi ajute pe cei mici să nu devină niște roboței sociopați și imaturi. Mai mult ca orice, părinții trebuie să treacă peste crizele celor mici când aceștia din urmă se trezesc că nu mai au acces nelimitat la tehnologie și să înțeleagă că, în asemenea situații, autoritatea deplină le revine lor, nu copiilor.