15 iun. 2018 | 12:19

Cum funcționează arbitrajul video folosit la Cupa Mondială

ACTUALITATE
Cum funcționează arbitrajul video folosit la Cupa Mondială

Cupa Mondială din 2018 este primul mare turneu de fotbal la care este folosit arbitrajul video, așa că ar fi bine să știi cum funcționează acest ”ochi magic”.

Sistemul de arbitraj video a mai fost folosit și în campionatul englez, de-a lungul celui mai recent sezon, dar asta nu-l face mai bine înțeles de public. Cunoscut ca VAR (video refereeing system) în engleză, este prima tentativă a fotbalului de a aduce tehnologia video în sprijinul deciziilor unui arbitru. Ideea este să-l ajute pe central să ia deciziile corecte în orice situație.

Cum funcționează arbitrajul video

Sistemul este instalat într-o cameră dedicată, unde patru arbitri urmăresc meciul pe care îl au de arbitrat pe câteva ecrane. În total, sunt folosite 33 de camere video, alături de alte două camere dedicate pentru surprinderea offside-urilor.

Împreună, acestea oferă arbitrilor imagini din cam orice unghi ar avea nevoie. Din această cameră specială, cei patru arbitri pot comunica instantaneu cu centralul.

Când poate fi folosit arbitrajul video

Sistemul de arbitraj video poate fi folosit doar în patru situații care pot schimba jocul: goluri, decizii de penalti, cartonașe roșii sau situații de identitate greșită. Dacă arbitrul ia o decizie contestată într-una din aceste situații, echipa VAR ia legătura cu acesta și îi indică faptul că aceștia analizează situația. Când centralul desenează un pătrat cu mâinile în aer, sugerează că echipa video urmărește incidentul.

Cei patru din cameră, însă, oferă ceea ce noi am numi, că tot e la modă, un ”aviz consultativ” – decizia finală aparține arbitrului de pe teren.

În cazul golurilor, sunt acoperite situațiile de fault în atac sau chiar de ofsaiduri. Uneori, astfel de situații pot scăpa centralului și chiar tușierilor, fiind ”muniție” bună pentru emisiunile sportive care au loc după meciuri.

Când vine vorba de posibile penaltiuri, orice fault din careu este verificat de echipa video. Dacă situația rămâne discutabilă, aceștia îl pot invita pe central să verifice reluări și pe un ecran aflat în apropierea terenului.

Dacă un arbitru a acordat o penalizare prea mică pentru un fault puternic, acesta ar putea fi îndrumat de echipa VAR să aștepte o analiză din partea acestora. Într-o manieră similară, dacă acesta acordă un cartonaș roșu care ar putea fi contestat, cei patru arbitri din camera de monitorizare pot revedea faultul și pot oferi lămuriri.

Intrigant e că un jucător s-ar putea trezi cu un cartonaș roșu chiar și la minute bune după o fază pe care, poate, arbitrul central a ratat-o. Astfel, dacă doi jucători au un ”argument” dincolo de ochii arbitrului, una din cele 33 de camere video sigur va vedea incidentul.

Cazurile de identitate greșită sunt verificate, astfel încât arbitrul să nu penalizeze, din greșeală, pe cineva care n-a avut de-a face cu un anumit incident. Tot așa pot fi evitate situații precum cea a arbitrului Graham Poll, care i-a dat aceluiași jucător trei cartonașe galbene într-un meci, înainte să-l trimită la vestiare.

Ce probleme ar putea avea sistemul de arbitraj video?

Arbitrajul video e un sistem încă nou, așa că oamenii ar putea fi confuzi cu privire la folosirea sa. Mark Clattenburg, arbitru de renume în Anglia, spune că publicul ar trebui să poată auzi deciziile luate de arbitrii video, astfel încât să existe o transparență cât mai mare în procesul de luare a deciziilor.

Cea mai mare problemă a lui Clattenburg, însă, nu ține de aspectele tehnice per se, ci mai degrabă de cele spirituale. Acesta speră ca VAR să nu afecteze modul în care jucătorii se bucură atunci când dau un gol. ”Vrei să îi vezi că sărbătoresc, că se bucură de acel moment. Mi-e teamă că jucătorii ar putea fi ceva mai temperați deoarece sunt conștienți de existența VAR și că acesta ar putea să întoarcă decizia”.

Momentan, părerile sunt încă împărțite cu privire la sistem. Oamenii sunt de părere că acesta ar putea ajuta, dar speră ca meciurile să nu se transforme în discuții despre VAR. Rio Ferdinand, de exemplu, apreciază că până acum, o decizie luată cu ochiul liber putea stârnea controverse, iar acum fotbalul riscă să păstreze controversa, care însă va fi direcționată către tehnologie. Rămâne de văzut cât de bine va fi folosit sistemul de arbitraj video în cazul Cupei Mondiale și dacă vor exista mari probleme cu acesta.