Cum e viața într-unul dintre cele mai izolate orașe din lume
Norilsk este un oraș rusesc din Cercul Arctic, care ar putea fi unul din cele mai izolate orașe din lume. Nu există niciun drum care să ducă acolo. Poți ajunge doar cu avionul sau cu vaporul, dacă nu sunt înghețate apele.
Istoria modernă a orașului a început cândva la începutul secolului 20. Pe atunci, un geolog a descoperit depozite de nichel, cupru și cobalt la baza Munților Putorana. În 1936, USSR a început să construiască un complex metalurgic complex. Orașul, minele și fabricile metalurgice au ajuns să fie construite de prizonierii Gulag. Vreme de 20 de ani, în jur de 500.000 de prizonieri au muncit și câteva mii au murit.
După ce URSS s-a prăbușit, Norilsk a ajuns pe locul întâi în producția de nichel și paladiu. Astăzi, 2% din PIB-ul Rusiei este adus de Norilsk. Există însă și o față întunecată a monedei – orașul se află în top zece cele mai poluate de pe planetă. Anual, în atmosferă ajung 2 milioane de tone de dioxid de sulf, oxizi de nitrogen, carbon și fenol produși de industria Norilskului. Din acest motiv, locuitorii de acolo trăiesc cu 10 ani mai puțin decât ceilalți locuitori din Rusia. Mai mult, riscul de cancer este dublu acolo, iar problemele respiratorii sunt des întâlnite.
Dincolo de problemele de mediu și sănătatate, Norilsk nu are cea mai prietenoasă vreme. Mai exact, temperaturile medii sunt de -10 grade Celsius (dar se poate ajunge și la -55 de grade Celsius), cerul este gri mare parte din timp, iar vântul bate constant. În jur de 130 de zile pe an sunt furtuni de zăpadă, iar vreme de două luni orașul este cufundat în întunericul nopții polare.
Oamenii din Norilsk sunt predispuși să sufere de sindromul nopții polare, o tulburare care aduce cu ea anxietate, nervi, amețeală și insomnii. Tocmai de aceea, poate nu este un șoc faptul că în Norilsk depresia este în floare.
Fotografa Elena Chernyshova a realizat o serie de fotografii care îți arată frumusețea stranie a unui oraș izolat, constant cufundat în noapte și adeseori învelit în frig.